Naslovna > Automobili > Jaguar > XJ > Zbogom tradicijo!
FOTO GALERIJA (10)

Jaguar XJ

Zbogom tradicijo!

Nakon 41 godine legendarni Jaguar XJ je otišao u penziju. Zamijenio ga je novi Jaguar XJ, sa kojim Englezi pokušavaju da povrate stari sjaj svog najpoznatijeg automobilskog brenda...

Još jedna ikona ostrvske automobilske industrije je otišla u penziju. Nakon pune 41 godine staža legendarni Jaguar XJ je dočekao svog zamjenika - novi Jaguar XJ, koji će pokušati da nastavi tamo gdje je njegov uspješni prethodnik stao. Od predstavljanja prvog XJ do danas u Jaguaru su se promijenile mnoge stvari, a jedna od najvažnijih je prelazak u vlasništvo indijskog automobilskog giganta Tate Motors, koja je zauzela čvrst stav da se tradicionalno mora zamijeniti savremenim. Poslije atraktivnog XF, koji je djelimično vratio Jaguar na scenu luksuznih limuzina više klase, novi XJ je došao kao logičan potez. Sam način njegovog predstavljanja daleko od sajamskih kupola, pod svjetlima londonske galerije Saatchi, u režiji legendarnog TV voditelja i ljubitelja sportskih automobila Jay Lenoa govori o odlučnosti Indijaca da zadrže ekskluzivnost brenda, koji XJ bez sumnje ima u svijetu automobila.

 

 

 

 


Mada je većina engleskih tradicionalista podmlađivanje game dočekala kao „svojevrsnu izdaju“, malo je onih koji su ostali ravnodušni nakon što je svileno platno skinuto sa 5,12 metara dugačke limuzine (5,25 produžena verzija). Nova generacija Jaguarove aerospace aluminijske tehnologije izrade karoserije za rezultat je dala elegantnu limuzinu, veoma upečatljivog dizajna kakvog se sigurno ne bi posramio nijedan biznismen na svijetu. Novi XJ djeluje kao da je zaleđen u pokretu, posebno u kombinaciji sa novim LED svjetlima, koja sprijeda naglašavaju agresivnost, a pozadi eleganciju. Za pogon XJ osim tri agregata, koji su odranije poznati iz manjeg XF, namijenjeni su novi Gen III benzinski i dizel motori, od kojih su najzanimljiviji novi V6 turbodizelaš, te supercharged V8 sa 510 KS.

 

 

 

Trolitarski turbodizelaš biće dostupan u verzijama sa 240 i 275 KS, sa deklarisanom prosječnom potrošnjom od samo sedam litara na 100 km. Novi benzinski osmocilindraš zapremine 4.2 litre bez turbopunjača će nuditi 285 KS, a sa turbom čak 510 uz prosječnu potrošnju od 11,4 litara u prvoj i 12,1 u drugoj izvedbi. Spisak tehničkih detalja i luksuznih dodataka dostupnih uz novi Jaguar XJ je veoma dugačak, a sa njega se izdvajaju novi Surround-Sound audio-sistem snažan čak 1.200 W, sa 20 zvučnika britanskog proizvođača Bowers & Wilkins. Prve narudžbe primaće se krajem 2009, a prve isporuke se mogu očekivati tek u 2010. Za one koje to zanima, početni model novog XJ košta 150.403 KM.

Datum objave: 25/07/2009
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook