Naslovna > Auto moto sport > Zbogom trkanju, moj san je ispunjen!
FOTO GALERIJA (22)

Nico Rosber odlazi iz F1

Zbogom trkanju, moj san je ispunjen!

Tridesetjednogodišnji aktuelni svjetski šampion Formule 1, Nico Rosberg, na vrhuncu karijere je odlučio da se povuče iz najbržeg cirkusa na svijetu, jer želi da se u potpunosti posveti porodici...

Univerzalan odgovor na pitanje, kada je idealan trenutak da se povuče jedan vozač i vrhunski sportista ne postoji. Sezona 2016. ostaće upamćena po dva očekivana i jednom neočekivanom penzionisanju F1 vozača. Od najbržeg cirkusa na svijetu potiho su se oprostili Britanac Jenson Button (35 godina) i Brazilac Felipe Massa (34). Prvi je u bogatoj F1 karijeri nastupio 309 puta, ostvario je 15 pobjeda, a 2009. godine je postao i svjetski šampion. Drugi je učestvovao na 252 trke, osvojio 11 prvih mjesta, a 2008. godine titula Svjetskog šampiona mu je izmakla za samo jedan jedini bod u brazilskoj infarkt završnici koja se završila u korist Lewisa Hamiltona. Zauvijek zbogom Formuli 1 izrečeno pet dana nakon završetka šampionata iz usta ovogodišnjeg šampiona, tridesetjednogodišnjeg Nica Rosberga bilo je u najmanju ruku šokantno. Iskreno iznenađenje većine poznavalaca F1 prilika, koje je uslijedilo nakon Rosbergove objave o povlačenju, najbolji je dokaz da je za nju znao samo mali broj ljudi. Mada je po ugovoru iz 2015. godine mogao da vozi za Mercedes najmanje još jednu sezonu, Rosberg je odlučio da je bilo dosta automobilističkih izazova u njegovom životu. A ti izazovi su počeli još od ranog djetinjstva, kada je pod uticajem slavnog F1 vozača i njegovog oca Kekea Rosberga počeo da se takmiči u karting šampionatu. Svi oni su prema Nicovim riječima bili usmjereni ka jednom cilju, osvajanju šampionske titule u Formuli 1. I sad kad je napokon došao do nje, kucnuo je čas da se posveti porodici, koja se odrekla mnogo toga kako bi on ostavrio svoje snove.

 

 


Dobro sam razmislio o svemu i potpuno sam siguran da sam donio najbolju moguću odluku za mene i moju porodicu, koja se mnogo žrtvovala kroz čitavu moju karijeru. Taj trud se isplatio, u jednoj nevjerovatnoj sezoni u kojoj sam se svim svojim bićem predao Formuli 1. Presrećan sam konačnim ishodom i ponosan što sam do prvog mjesta došao u direktnoj borbi sa tako kvalitetnim vozačem kakav je Lewis Hamilton. Njemu i Mercedesovom timu želim da nastave nizati nove uspjehe i zahvaljujem im se za svu podršku koju su mi pružili kako bih osvojio titulu najboljeg F1 vozača – izjavio je Nico Rosberg i dodao da više ne bi mogao da prođe kroz tolika odricanja kroz koja je morao da prođe u sezoni 2016. kako bi nadmašio Hamiltona. - Ne mogu to više tražiti ni od sebe, niti od moje porodice. Došao je pravi trenutak da moj život krene u nekom drugom pravcu - izjavio je Rosberg. - Ovu odluku sam donio dan nakon zadnje trke u Abu Dhabiju, kada su se slegle mnogobrojne emocije. Prvo sam se povjerio svojoj supruzi Vivijan, a nakon nje i šefu Mercedesovog tima Toto Wolfu koji je uprkos iznenađenju podržao moj stav – naglasio je Rosberg. Čim se slegla medijska prašina, koju je podigla Resbergova objava o prijevremenom penzionisanju, počele su da kruže spekulacije o njegovom potencijalnom nasljedniku. Do završetka ovog broja nije bilo poznato ko će u sezoni 2017. sjesti za upravljač drugog Mercedesovog bolida, a među brojnim kandidatima spominju se veoma zvučna imena poput Sebastiana Vettela, koji nema mnogo razloga za zadovoljstvo od kada je prešao u Ferrari. U sličnoj situaciji je i Fernando Alonso, čija Honda nikako ne može da postigne „šampionsku brzinu“. Treće najzvučnije ime koje se dovodi u vezu s Mercedesom je ime veoma perspektivnog Daniela Riccarda iz Red Bulla. Kao alternative Rosbergu se spominju i dva mlada vozača, koji se već nalaze u Mercedesu, Pascal Wehrlein i Esteban Ocon, koje prvi čovjek tima Toto Wolf nezvanično smatra nedovoljno iskusnim. U međuvremenu, dok se ne sazna ime nasljednika aktuelnog svjetskog šampiona, jedino što je izvjesno je činjenica da će on imati na raspolaganju jedan od najboljih F1 bolida današnjice i da će mu trebati mnogo znanja, truda i zalaganja da u njemu nadmaši Lewisa Hamiltona, koji je već najavio pohod na novu titulu.

 

Statistika
Broj na automobilu - 6
Broj F1 trka - 206
F1 pobjede  - 23
Podijumi – 57
Osvojeni poeni – 1594,5
Pol pozicija – 30
Osvojni šampionati - 1

Datum objave: 15/01/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook