Naslovna > Automobili > Lamborghini > Aventador > Zlatni bik zasijao na novom Aventadoru SVJ

Lamborghini

Zlatni bik zasijao na novom Aventadoru SVJ

Iako je već predstavljen na internetu, novi Lamborghini Avnetador SVJ se prvi put pojavljuje na sajmu automobila i to u Parizu, a važi za jednog od najbržih automobila koji se tamo pojavio ove godine što mu omogućuje njegov moćni V12 agregat. Zasigurno će oduševiti sve obožavaoce ovog brenda, kao i sve ljubitelje brze vožnje...

Ovu zvijer od automobila pokreće atmosferski V12 agregat radne zapremine 6,5 litara koji razvija nevjerovatnih 759 konjskih snaga i 720 Nm obrtnog momenta. Sva ova snaga se šalje svim točkovima, te Aventador SVJ od 0 do 100 km/h ubrazava za samo 2,8 sekundi, do 200 km/h za 8,6 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 349 km/h. Kako bi sve uvjerili da nije samo na brojkama, iz Lamobrghinija su odlučili da novi Aventador SVJ projuri Nirburgringom, a cijelu stazu je prešao za manje od 6 minuta i 45 sekundi, ovim je postavio novi rekord i našao se ispred porscheovog modela 911 GT2 RS. Boljim performansama i brzini pored moćnog agregata svakako doprinosi aktivna aerodinamika, zahvaljujući kojoj je sila prijanjanja (downforce) veća za čak 40% u odnosu na silu prijanjanja standardnog modela Aventador. Naravno, tome u prilog ide i upravljanje svim točkovima i novi Pirelli P Zero Corsa pneumatici. Jedina slaba tačka ovog modela jeste, po mišljenju stručnjaka, sedmostepena transmisija.

 

Novi Lamborghini Avnetador SVJ sa svojih 900 proizvedenih primjeraka pridružuje grupi limitiranih izdanja kojih je na ovom sajmu bilo nekoliko, a to i ne čudi ako u obzir uzmemo činjenicu da jedan ovakav automobilm košta preko pola miliona evra.

Datum objave: 08/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook