Naslovna > Teme > Žrtve “Dizelgejta” biće ponovo na tržištu
FOTO GALERIJA (4)

Volkswagen

Žrtve “Dizelgejta” biće ponovo na tržištu

Volkswagen još uvijek posjeduje nekoliko stotina hiljada automobila koje je otkupio tokom “Dizelgejt” fijaska u Sjedinjenim Američkim Državama…

Ovaj njemački proizvođač je u 37 sigurnosnih skladišta širom SAD ispunio sa oko 350 hiljada dizelskih vozila, i ovaj povrat ga je koštao više od 7 milijardi dolara. Povučena vozila su skladištena na lokaciojama kao što su stari fudbalski stadion u Detroitu, stara fabrika papira u Minnesoti i pustinja u Kaliforniji. VW je izjavio kako se ova vozila čuvaju “kako bi se osiguralo odgovorno skladištenje vozila koja se otkupljuju prema uslovima kompanije VW, kako bi se mogla ponovo pustiti u prodaju nakon odgovarajućih izmjena”. Pored uskladištenih vozila, VW je ponovo prodao 13000, a uništio oko 28000 vozila. Potparol kompanije Volkswagen Jeannine Ginivan je izjavila kako su navedena vozila privremeno uskladištena i redovno se rutinski održavaju kako bi se osigurala njihova dugotrajna operativnost i kvalitet, tako da se mogu vratiti na tržište SAD ili izvoziti čim američka regulatorna komisija odobri odgovarajuće izmjene u cilju smanjenja emisije izduvnih gasova.

 

 


Pored povrata vozila, VW je morao da isplati brojne tužbe i odštete kupcima, tako da se cifra dosadašnjih troškova popela na preko 28 milijardi dolara i ova će cifra nastaviti da raste, pošto je VW odlučio da nastavi sa povratom spornih vozila do kraja godine. VW mora da povuče sa tržišta ili modifikuje 85% spornih vozila do juna 2019 ili će se suočiti sa ogromnim novčanim kaznama. Kompanija VW je tokom ove godine je napisala preko 437,273 pisama u kojima je ponudila preko 7,7 milijardi dolara odštete i povrata. U aprilu prošle godine, VW je presuđeno tri godine uslovne kazne nakon što ih je američki sud proglasio krivim za lažiranje podataka o emisiji izduvnih gasova na dizelskim vozilima. Ovo je uslijedilo nakon što je VW priznao grešku još u septembru 2015 godine, izjavom kako su vozila sa softverom za lažno očitavanje podataka o emisiji izduvnih gasova isporučivana na tržište SAD još od 2009 godine.

 

Datum objave: 05/04/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook