Naslovna > Teme > Žuta rotaciona svjetla za bolju uočljivost traktora u saobraćaju

Preventivna kampanja AMS RS

Žuta rotaciona svjetla za bolju uočljivost traktora u saobraćaju

„Posebno su opasne situacije kada se druga lica prevoze na traktoru, pa je česta pojava da stradaju najbliži članovi porodica koji su se prevozili na blatobranu traktora ili prikolici“, istakao je Pećanac…

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Auto-moto društava (AMD) dijeliće tokom mjeseca marta 2018. godine žuta rotaciona svjetla, svjetloodbojne prsluke i obrazovne materijale poljoprivrednicima u više opština RS, a u okviru preventivne kampanje „Osvjetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom“. Ova aktivnost će se sprovoditi zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS, poljoprivrednim udruženjima i lokalnim zajednicama.
„Kampanja u proljeće, kao i u toku jesenje žetve i sjetve, bitna je svim učesnicima u saobraćaju, posebno ratarima koji u jeku sjetve moraju imati ispravne traktore i radne mašine, te pravilno koristiti signalizaciju“, rekao je Perica Pećanac, samostalni viši stručni saradnik za odnose sa javnošću i međunarodnu saradnju AMS RS. On je dodao da je u saobraćaju najopasniji traktor koji je neosvijetljen, kao i da je kao takav teško uočljiv, usljed čega najčešće dolazi do saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

 

 

Kampanjom „Osvjetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom“ želi se uticati na promjenu stavova kod vozača traktora kako bi na javnom putu učestvovali sa tehnički ispravnim traktorom, čistim i ispravnim svjetlosnosignalnim uređajima, koristili žuto rotaciono svjetlo, bezbjedno prevozili lica i teret na traktorskoj prikolici, te poštovali saobraćajna pravila. Pećanac je naglasio da su posebno opasne situacije kada se druga lica prevoze na traktoru, pa je česta pojava da stradaju najbliži članovi porodica koji su se prevozili na blatobranu traktora ili prikolici. Realizacijom ove republičke kampanje očekuje se od vozača traktora veće poštovanje propisa iz bezbjednosti saobraćaja, njihov povećan oprez na javnim putevima, veći stepen tehničke ispravnosti njihovih traktora i priključnih vozila, veće korištenje žutog rotacionog svjetla prilikom kretanja po javnom putu, kao i bezbjedniji prevoz lica i tereta na traktorskim prikolicama.

Datum objave: 15/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook