Naslovna > Automobili > Ford > Focus > Zvaničan kraj kompaktnog modela za tri godine

Ford Focus

Zvaničan kraj kompaktnog modela za tri godine

U međuvremenu, globalni Focus je teško pogođen nestašicom ponude, zbog čega je vrijeme čekanja premašilo 12 mjeseci. Jedan od glavnih problema proizilazi iz infotainment sistema SYNC4 napravljenog u Ukrajini, što je uzrokovalo velika kašnjenja...

Ford je 4. aprila u svojoj fabrici u Valensiji sastavio posljednji Mondeo nakon pet generacija i tri decenije neprekidne proizvodnje. Nije potrajalo predugo dok izvještaji nisu počeli dovoditi u sumnju budućnost Focusa. Razlog toga je sve manja prodaja. Kako se ispostavilo kompaktni model će biti u potpunosti ukinut 2025. godine. To zapravo znači da je redizajnirani Mk4 posljednji iz vrste jer ne postoje planovi o potencijalnom oživljavanju. Kao sporedna napomena – Focus je bio ponuđen kao električni hečbek tokom Mk3 ere.

 

 

 


Šef Forda Europe Stuart Rowley potvrdio je planiranu propast Focusa. Izgleda kao da je budućnost fabrike u Saarlouisu u Njemačkoj neizvjesna jer Plavi oval priznaje da nije pronašao rješenje da fabrika nastavi i radi nakon ukidanja automobila za otprilike tri godine. Treba imati na umu da su i Mondeo i Focus takođe proizvođeni u Kini za lokalno tržište. Zapravo, model srednje veličine je nedavno prešao na novu generaciju, što znači da će biti dostupan još dugo vremena u Narodnoj Republici.

Datum objave: 23/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook