Naslovna > Automobili > Škoda > Octavia > Zvanična prezentacija nove hibridne Octavije

Škoda Octavia vRS iV 2020.

Zvanična prezentacija nove hibridne Octavije

Škoda je zvanično predstavila javnosti svoju hibridnu varijantu performantne Octavije....

 

Proteklih mjeseci u javnost su izlazile špijunske fotografije plug-in hibridne varijante Škode Octavije, sa nagađanjima oko tehničkih podataka i performansi. Sada je Škoda zvanično prezentovala performantnu varijantu svog najpopularnijeg sedana pod nazivom Octavia vRS iV. Octavia vRS iV je dostupna u sedan i karavanskoj varijanti, koje pokreće plug-in hibridni sklop koji se sastoji od 1,4-litarskog četvorocilindarskog benzinskog agregata uparenog sa električnim motorm od 115 KS. Ovaj pogonski sklop se nalazi i u VW Golfu GTE i isporučuje ukupno 245 KS pri obrtnom momentu od 400 Nm uz emisiju CO2 ispod 30g/km. Prema informacijama proizvođača, ova Octavia dostiže ubrzanje od nule do 100 km/h za 7,3 sekunde i razvija maksimalnu brzinu od 223 km/h. Baterija od 13 kWh omogućava autonomiju od 60 kilometara u potpuno električnom režimu vožnje. Snaga pogonskog sklopa se prenosi na prednju osovinu preko šestostepenog DSG automatskog mjenjača koji omogućava prebacivanje brzina uz pomoć ručica na upravljaču.

 

 

Pored predstavljene plug-in hibridne varijante, Škoda ima u planu u skorije vrijeme ponuditi na tržište konvencionalne benzinske i dizel modele Octavije RS. Ovo bi moglo značiti da će nova Octavia RS biti opremljena dvolitarskim TDI agregatom od 200 KS iz Golfa GT u dizelskoj i dvolitarskim TSI od 245 KS iz Golfa GTI u benzinskoj konvencionalnoj varijanti. Najnovija Octavija vRS je dobila sportsku vizuelnu transformaciju, jer je karoserija dobila nove agresivne proreze i otvore za vazduh sa sjajno crnim finišem, novi prednji branbik, zadnji difuzor i krovni spojler, prednje i zadnje LED svjetlosne grupe kao i nove naplatke od 18 i 19 inča u sjajno crnoj boji.

 

 

U kabini su opcionalno dostupna sportska sjedišta presvučena Alcantarom, kao i kontrolna tabla i nasloni za glavu. Tu su i dva ekrana od 10 inča – jedan iza upravljača kao digitalni instrumant pokazivač i drugi na centralnom dijelu konzole od infotaiment sistema osjetljiv na dodir. Upravljač je sportski trokraki umjesto standardnog dvokrakog u standardnim verzijama Octavije,a aluminijumske upravljačke papučice upotpunjuju sportski doživljaj. Škoda Octavia vRS iV bi trebala biti dostupna na tržištu do jeseni, a očekivana cijena na evropskom tržištu bi trebala biti oko 36.700 eura.

Datum objave: 04/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook