Naslovna > Automobili > Volvo > V60 > Zvanično pojavljivanje pred publikom
FOTO GALERIJA (15)

Volvo V60

Zvanično pojavljivanje pred publikom

Novi Volvo V60 estate je zvaničnu premijeru imao online prije nekoliko dana, a publici je predstavljen na sajmu automobila u Ženevi 2018. godine.

Novi model Vovlo V60 je konkurent modelima kao što su BMW Serija 3 Touring i Audi A4 Avant koji stižu kasnije u 2018. godini. Izrađen je uz pomoć Volvo Scalable Platform Architecture (SPA) arhitekture, koju takođe posjeduju V90 i XC60 SUV. Dok drugi automobili na Volvo proizvodnoj liniji imaji samo jednu plug-in hibridnu opciju, dva modela hibridnog pogona će biti dostupna za V60. Model T6 Twin Engine koristi četvorocilindrični benzinac sa turbo-punjačem  i u tandemu sa električnim motorom isporučuje ukupnu snagu od 335 KS, a njemu se pridružuje poznatiji i snažniji T8 sistem snage 385 KS. Volvo V60, za tržište Velike Britanije posebno, nudi D3 i D4 dizelske varijante motora sa pogonom na prednje točkove, dostupne sa ručnim ili automatskim menjačem. T5 benzinski model i T6 Twin Engine hibrid će slijediti nekoliko mjeseci kasnije, dok osnovni benzinski T4 snage 187 KS neće stići na tržište do 2019. godine.

 


Automobil ima puno novih tehnologija pozajmljenih od drugih Volvo modela. Gradski sigurnosni paket sa automatskim kočenjem može otkriti pešake, bicikliste i velike životinje a tu je i Pilot Assist - poluautonomni sistem vožnje koji pomaže vozaču i poboljšava sigurnost u zavojima. Vanjski i unutrašnji dizajn V60 modela uzima svoju inspiraciju iz već viđenih rješenja na drugim modelima. Na primjer, "Thor's Hammer" LED farovi su malo skulptivniji nego na XC60, dok je prednji prednji dio agresivnije dizajniran u odnosu na glatko lice V90. Kabina je takođe mješavina modela V90 i XC60, sa 9.3-inčnim infotainment sistemom, a spomenimo i prtljažni prostor zapremine 529 litara, što je daleko od Škode Octavije ali ispred nekih njemačkih konkurenata...

Datum objave: 09/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook