Naslovna > Automobili > BMW > Serija 3 > Zvanično potvrđen izlazak karavana

BMW M3 Touring

Zvanično potvrđen izlazak karavana

BMW je službeno potvrdio kako planira izbaciti na tržište karavansku verziju predstojeće, šeste generacije M3...

Kada se pojavi na tržištu, to će biti prva zvanična M varijanta Serije 3 Touring i kao takva će predstavljati direktnu konkurenciju Mercedesu-AMG C 63 Estate i Audiju RS 4 Avant. Sudeći prema špijunskim fotografijama, dizajn novog karavana će slijediti dizajn novog limuzinskog BMW-a M3 čije su fotografije takođe „isplivale“ na mrežama. Takođe je potvrđena informacija da će novi BMW M3 Touring pokretati twin-turbo benzinski šestocilindraš. To je isti trolitarski pogonski sklop koji se nalazi u SUV modelima X3 M i X4 M, što znači da bi performansni karavan M3 mogao raspolagati sa 510 KS i 600 Nm obrtnog momenta.

 

 

 

Novi M3 Touring će raspolagati sa identičnim selektivnim pogonom na sva četiri točka kao i limuzinska verzija M3, koji će vozaču omogućiti da 100% pogonske snage prebaci na zadnje točkove. BMW je takođe potvrdio da će karavan  imati veći raspon imeđu točkova limuzine, koji bi trebao biti nadograđen unaprijeđenim sistemom ovjesa i većim kočnicama.

 

 

 

 

 

Prema riječima BMW-a, M3 Touring je još uvijek u ranoj fazi dvogodišnjeg razvojnog ciklusa, tako da su male šanse da se proizvodna verzija pojavi prije kraja 2022. godine. Prvi prototipski primjerci se sada testiraju na cestama, zajedno sa nekoliko prototipova koji se isprobavaju strogim ciklusom ispitivanja na stazi u Nurburgringu.

 

Za podsjećanje, BMW je 2000. godine razvio prototip M3 Touring koji se bazirao na tadašnjem E46 M3 i koristio redni šestocilindarski agregat koji je isporučivao 343 KS, ali iz nekog razloga taj model nikada nije izašao na tržište...

Datum objave: 27/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook