Naslovna > Automobili > Audi > A1 > Zvijer je puštena
FOTO GALERIJA (9)

Audi A1 Clubsport Quattro Concept

Zvijer je puštena

Najmanji Audijev model u svom najnovijem tuning izdanju donosi 503 KS snažan 2.5-litarski agregat, koji mu omogućava neslućene performanse...

Na tuning showu “Wörthersee Tour 2011” Audi je predstavio do sada najjaču izvedbu najmanjeg kućnog modela A1 - Clubsport Quattro Concept. Riječ je temeljno tuniranom A1 modelu sa petocilindričnim 2.5-litarskim agregatom, opremljenim turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem goriva. Ovaj agregat razvija monstruozne 503 KS, dostupne u rasponu od 2.500 do 5.300 obrtaja, uz kamionski obrtni momenat od 660 Nm. Uprkos povećanju težine na 1.390 kg, odnos snage i težine je ostao na nivou vrhunskih sportskih automobila sa 2,7 kilograma po jednoj konjskoj snazi. Na istom nivou su i performanse. A1 Clubsport Quattro Concept do 100 km/h ubrzava za 3,7 sekundi, a do 200 za 10,9. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h.

 

 

 

 

Za prenos snage zaduženi su šestostepeni ručni mjenjač i quattro pogon, koji su preuzeti od RS modela Audija TT, te 19-inčni točkovi sa gumama dimenzija 255/30. Temeljne promjene zahvatile su i kočioni mehanizam, koji dolazi u kombinaciji prednjih keramičkih i zadnji čeličnih samoventlirajućih diskova sa šestoklipnim, odnosno četveroklipnim čeljustima. Zbog ugradnje većeg agregata određene promjene pretrpjela je i vanjština, a posebno prednji kraj, na kojem najveću pažnju privlače široki usisnici vazduha te “škrge” na poklopcu motora. Tu su i adekvatan krovni spojler, te atraktivni aluminijumski naplaci. Enterijer je uređen u sportskom stilu, sa crvenim obrtomjerom, školjkastim sjedištima ojačanim karbonom, od kojih je napravljeno i mnoštvo ukrasnih umetaka. Zadnja klupa je izbačena, a na njenom mjestu je ugrađeno porečno ojačanje. Prvi kontakt sa Audijem A1 Clubsport Quattro Conceptom osim u Wörtherseeu ljubitelji Audija mogu ostvariti u okviru popularne automobilističke igre Need for Speed World, koja je dostupna na adresi http://world.needforspeed.com.

Datum objave: 27/06/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook