Naslovna > Vijesti > Zvijezde YouTubea na aukciji

Ken Block

Zvijezde YouTubea na aukciji

Saradnjom Ken Blocka i Forda od prije 10-ak godina nastali su neki od legendarnih automobila koji su svoju slavu pronašli na internetu, a sada će pojedini primjerci biti ponuđeni na aukciji...

Početkom 2021. godine Ken Block i njegov Hoonigan Racing objavili su kraj saradnje sa Fordom. Partnerstvo koje je trajalo deset godina rodilo je nekoliko brutalnih Fordovih mašina koje su postale apsolutne zvijezde na YouTubeu gdje su bilježile višemilionske preglede. Bilo je mnogo spekulacija o tome gdje će se uputiti Block nakon Forda, ali jedno je sigurno, tri automobila iz Ken Blockove kolekcije koja je vozio tokom partnerstva, sada su prvi put na prodaju. Ovi automobili, od 2010. na YouTubeu su prikupili ukupno 200 miliona pregleda, a uključuju GYM3, RX43 i visoko modifikovani 1986 Ford RS200, poznatiji kao Blockov auto iz snova.

 

 


Sve je počelo sa GYM3 modelom, iza kojeg se u osnovi krije Ford Fiesta ST, sa kojom je Block započeo partnerstvo sa Fordom i koja mu je donijela 66 miliona pregleda i svjetsku popularnost. S obzirom da je automobil zamišljen za izvođenje Blockovih ludorija, karoserija je bila proširena, šasija ojačana uz Olsbergov motor od 600 KS. Drugi model je RX43, takođe Fiesta ST iz 2013. godine sudjelovala je u filmovima Gymkhana SIX, EIGHT, a učestvovao je u Blockovim pustolovinama od stjenovitog terena Jute, pa sve do kraljevskih ulica Dubaija.

 


Blockov Ford RS iz 1986. godine poznat je kao ,,automobil iz snova“. To je jedna od 200 reli verzija izrađenih za potrebe homologacije prvobitno napravljenih da se takmiče u legendarnoj grupi B WRC-a. Proizvodeći oko 700 KS iz visoko modifikovanog agregata, Blockov RS200 prilagođen je u pogledu unutrašnjosti, boje, kovanih točkova i brojnih modifikacija vješanja. Aukcija je u rukama LBI Limited, a svi automobili koji su dio iste nalaze se u Mičigenu.

Datum objave: 01/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook