Naslovna > Vijesti > Električni SUV u sportskom ruhu

Volkswagen ID.4 GTX

Električni SUV u sportskom ruhu

ID. serija električnih automobila proizvođača iz Wolfsburga biće proširena sportskim varijantama modela koji će nositi sufiks GTX. Prvi od takvih je ID.4 GTX, koji je predstavljen sa snažnijom pogoskom jedinicom i dinamčnijom pojavom u odnosu na standardnu verziju modela...

Volkswagen je predstavio sportsku varijantu svog električnog SUV-a ID.4 sa oznakom GTX koja predstavlja ekvivalent GTI modelima sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Cijena na njemačkom tržištu će, nakon oduzimanja 7.500 evra subvencija vlade Njemačke, iznositi oko 50.500 €. Poput standardnog modela, GTX je baziran na MEB platformi Volkswagen grupe, ali je za razliku od jednog elektromotora na zadnjoj osovini opremljen sa dva, po jednim na svakoj osovini i raspolaže sa 299 KS i pogonom na sve točkove. Novi pogonski sklop omogućava ubrzanje 0-100 km/h za 6.2 sekunde, što je približno novoj GTI verziji Golfa i znatno dinamičnije od 8.5 sekundi standardnog modela. Maksimalna brzina je, međutim, u cilju povećnja životnog vijeka bateije ograničena na 180 km/h. U normalnim uslovima vožnje, aktivan je samo zadnji elektromotor, dok se prednji aktivira u slučaju snažnijeg pritiska na papučicu gasa ili gubitka trakcije na zadnjim točkovima.

 

 


Na eksterijeru vozila će biti dostupan veliki broj sportskih dodataka i opcija personalizacije uključujući sportsko vješanje i progresivno upravljanje. GTX je opremljen istim paketom baterija od 77 kWh kao i klasični model, što znači da je maksimalan domet nešto manjii i iznosi 480 km za razliku od 522 km standardne verzije. Maksimalna snaga punjenja je 125 kW i omogućava povećanje dometa za 300 km poslije pola sata punjenja. Spoljašnjost krase 20-inčni naplatci i agresivniji dizajn prednjeg branika, a dio standardne opreme su i LED svjetla sa Matrix tehnologijom, te karoserija u dvije boje. Sportsku notu enterijeru daju profilisana sjedišta sa crvenim detaljima i trokraki sportski upravljač. 10-inčni infotainment sistem sa glasovnim upravljanjem je dio standardne opreme, a ispred vozača se nalazi 5.3-inčna digitalna instrument tabla. Dodavanje nove pogonske jedinice nije negativno uticalo na praktičnost, pa GTX raspolaže sa 543 litre prtljažnog prostora, kao i standardni ID.4.

Datum objave: 04/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook