Naslovna > Auto moto sport > Hamilton ispred Verstappena u Portugalu

Formula 1

Hamilton ispred Verstappena u Portugalu

Sedmostruki svjetski šampion je trijumfom u Portugalu povećao prednost nad Verstappenom, koji je zauzeo drugo mjesto, a na podijumu im se pridružio Hamiltonov timski kolega Valtteri Bottas...

Lewis Hamilton je nastavio svoju vladavinu u Portugalu i 97. pobjedom u karijeri odgovorio mladom izazivaču iz Holandije Maxu Verstappenu povećavši prednost u generalnom poretku. Trka ipak nije počela idealno za Britanca, koji je startovao sa druge pozicije i nije uspio da prestigne Bottasa u prvim krivinama. Ubrzo je došlo do incidenta između timskih kolega Antonija Giovinazzija i Kimija Raikkonena u kojem je stradalo prednje krilo Finčevog bolida, pa je na stazu morao izaći Safety Car. U nastavku trke je Verstappen odlično iskoristio priliku da prestigne glavnog konkurenta u borbi za titulu ove godine, koji se našao na trećem mjestu. Tu je međutim bio kraj problemima sedmostrukog svjetskog šampiona koji je odličnom vožnjom ubrzo vratio drugo mjesto, a u 20. krugu je pretekao i Bottasa, nakon čega je dominantnom predstavom bez većih problema riješio trku u svoju korist.

 

 


Poslije ulaska Britanca u boks je vodeću poziciju zauzeo Perez, koji se na starijim gumama nije uspio izboriti sa mnogo bržim Mercedesom Lewisa Hamiltona, pa je ubrzo i sam morao otići u boks. U pit stopu je riješena i borba za drugu poziciju ulaskom Verstappena u boks krug prije Bottasa i kraćim zadržavanjem u odnosu na Finskog vozača, što mu je donijelo drugu poziciju na kraju trke. Bottas se na kraju morao zadovoljiti trećom stepenicom na postolju, uz dodatni bod koji je osvojio odvezavši najbrži krug trke. Dodatni bod je bez uspjeha pokušao odnijeti i četvrtoplasirani Perez nakon novog ulaska u boks po svjež set pneumatika, a najbrži krug koji je odvezao Verstappen u posljednjim trenutcima trke je poništen zbog kraćeg izlaska sa staze u 14. krivini. Peti je trku završio već standardno sjajni Lando Norris, koji nastavlja da niže odlične rezultate za McLaren, a iza njega se našao Charles Leclerc u Ferrariju. Dobra forma Alpinea u Portugalu krunisana je povratkom oba bolida u bodove sa sedmom pozicijom Ocona i osmom Fernanda Alonsa. U bodovima se našao i Danijel Ricciardo, koji se nakon problema u kvalifikacijama uspio probiti na devetu poziciju, a deseti je trku zavržio Pierre Gasly iz Alpha Taurija.


Hamilton je drugom pobjedom povećao prednost u generalnom plasmanu na osam bodova, sa ukupno 69 ispred 61 Maxa Verstappena, dok Mercedes nastavlja dominaciju u poretku konstruktora sa 101 bodom ispred 83 koliko je osvojio Red Bull. Nova uzbuđenja nas očekuju već sljedeći vikend, kada se najbrži cirkus na svijetu seli u Španiju.

Datum objave: 03/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook