Naslovna > Vijesti > Italijanski brend potpuno električan do 2030. godine

Fiat

Italijanski brend potpuno električan do 2030. godine

Fiat se obavezao da će do 2030. godine postati potpuno električni brend, a svi modeli sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem bi trebali biti izbačeni iz game italijanskog proizvođača do 2025. godine...

Nakon što su predstavili potpuno električnu varijantu svog najpoznatijeg modela 500 koji će se u narednom periodu prodavati zajedno sa standardnim modelom, Italijani su naveli da žele da poboljšaju dostupnost električnih modela i smanje barijere za njihovo korištenje, uključujući i poboljšanje infrastrukture punjača. Sada iz Fijata najavljuju i potpuni prelazak na električne modele do 2030. „Između 2025. i 2030. godine, naša gama će postepeno postati potpuno električna. To će biti radikalna promjena za Fiat“, izjavio je direktor italijanskog brenda Olivier Francois. Fiat je tako postao još jedan u nizu proizvođača koji su se obavezali na potpuno izbacivanje SUS motora kako bi zadovoljili izuzetno zahtjevne standarde koji će biti doneseni u velikom broju zemalja Evrope i svijeta.

 

 


Fokus će i dalje ostati na gradskim automobilima predvođenim popularnim Fiatom 500 koji će se sa novim pogonom jasnije razlikovati od ostatka modela iz Stellantis grupacije. Gama italijanskog proizvođača bi ubuduće trebala biti proširena i sa modelom Centoventi, koji je predstavljen u formi koncepta, kao i novom generacijom Pande koja se očekuje uskoro. U sklopu tranzicije će se raditi i na poboljšanju infrastrukture punjača, a najavljena je i saradnja sa arhitektom Stephanom Boerijem u cilju osmišljavanja novih urbanih sredina prilagođenih eri električnih vozila. U sklopu projekta će između ostalog biti napravljena konverzija krova na fabrici Lingotto u Torinu, pri kojoj će biti posađeno 28.000 biljaka u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.

Datum objave: 04/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook