Pivara Banjalucko
Naslovna > Vijesti > Komercijalno vozilo dostupno i sa pogonom na vodonik

Peugeot Expert

Komercijalno vozilo dostupno i sa pogonom na vodonik

Budući da neprestano stremi što većem smanjenju lokalnih emisija ispušnih plinova u svojim vozilima, Peugeot je ove godine postao jedan od prvih proizvođača koji u seriji nudi električnu verziju koju pokreću vodonične gorivne ćelije (hydrogen fuel cell), i to u segmentu kompaktnih komercijalnih vozila...

Nadopunjujući modele s motorom s unutarnjim izgaranjem i električne izvedbe s baterijom, novi Peugeot e-Expert Vodonik tako postaje najnoviji simbol strategije „Extended power of choice” koja svakom kupcu daje na izbor široku gamu motora kako bi odabrao onaj koji mu najviše odgovara.  Električna varijanta vozila sa vodoničnim gorivim ćelijama potvrđuje brz razvoj elektrifikovane ponude game Peugeot Expert, nakon što je 2020. godine uveden model e-Expert na električni pogon koji je osvojio nagradu „International Van of the Year” početkom 2021., što ga čini šestim vozilom marke Peugeot koje je osvojilo ovaj prestižni trofej od 1992. godine. Novi Peugeot e-Expert Vodonik uvodi inovacije kao što je sistem „mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric” koji je razvila grupa Stellantis i koji se sastoji od: gorivnih ćelija koje proizvode električnu energiju potrebnu za pogon vozila zahvaljujući vodoniku koji je dodat u sistem rezervoara, te punjive litijum-jonske baterije visokog napona s kapacitetom od 10,5 kWh koje se mogu puniti na električnoj mreži te koje takođe napajaju električni motor u određenim fazama vožnje.

 

 


Novi Peugeot e-Expert Vodonik ističe se sljedećim karakteristikama: mogućnost vožnje na neograničene udaljenosti bez lokalnih emisija CO2; mogućnost punjenja rezervoara vodonika za 3 minute kojim se postiže 400 km dometa prema ciklusu homologacije WLTP (homologacija u toku); utičnica za punjenje za bateriju visokog napona; 2 dužine (Standard i Long) s istim tovarnim kapacitetom kao i kod verzija sa dizelskim motorom i varijanti sa električnim motorom (sa baterijom); do 6,1 m³ tovarnog prostora; nosivost do 1100 kg; mogućnost vuče do 1000 kg. Osim što pruža mogućnost vožnje gradskim ulicama u potpunoj tišini, bez emisije CO2 i bez kompromisa u pogledu korisnih usluga, novi Peugeot e-Expert Hydrogen zapravo nudi i novi oblik mobilnosti koji može ispuniti potrebe poslovnih kupaca, kao i mnogih urbanih zajednica koje žele očuvati kvalitet života svojih stanovnika. Novi Peugeot e-Expert Hydrogen proizvodiće se u fabrici u Valenciennesu u Francuskoj, a potom preraditi u stručnom centru grupe Stellantis u Rüsselsheimu (Njemačka) u kojem se radi na razvoju tehnologije vodonika.

Datum objave: 07/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook