Naslovna > Automobili > Kia > Niro > Korejski crossover pod maskom

Kia Niro

Korejski crossover pod maskom

Druga generacija Kije Niro će stilske detalje preuzeti sa konceptnog modela Habaniro, dok će kao baza za električnu tehnologiju poslužiti EV6. Model na novim slikama nosi nešto manje kamuflaže, ali je većina bitnih detalja i dalje pod velom tajne...

Sljedeća generacija Kijinog crossover modela Niro je ponovo uočena na špijunskim fotografijama, ali ovoga puta pod nešto blažom kamuflažom. Korejski predstavnik će se u veoma kompetitivnoj klasi kompaktnih crossovera modelima poput VW Tiguana i Peugeota 3008 suprotstaviti hrabrim dizajnom, a u ponudi će biti benzinska i električna varijanta nazvana e-Niro. Iz fotografija se vidi da su prednja svjetla postavljena niže i prate nove dizajnerske trendova korejskog proizvođača, dok su zadnja svjetla pozicionirana vertikalno na C stubu. Iako je već bilo jasno da će u prodaju biti puštena električna verzija modela, izduvni završeci viđeni na testnom primjerku potvrđuju da će u ponudi ostati i varijante sa SUS motorima. Iz te činjenice se može zaključiti i da novi Niro neće preći na E-GMP platformu koja je predviđena samo za električne motore, a na kojoj je baziran nešto skuplji električni model EV6.

 

 


Vrlo je vjerovatno da će model zadržati postojeću gamu elektrifikovanih agregata u klasičnoj i plug-in hibrid varijanti uz moguće manje izmjene. Što se tiče električnog e-Niro modela, detaljni podaci još uvijek nisu objavljeni, ali se smatra da će dio tehnologije, uključujući nove baterije i električni motor, biti preuzeti sa Kije EV6. U tom slučaju bi se maksimalan domet mogao popeti na 480 km. Novi Niro je dio velikog plana korejskog proizvođača koji predviđa da će do 2025. godine četvrtina njihovih vozila biti ekološki prihvatljiva, dok se u istom periodu očekuje i rast globalne prodaje električnih automobila na 6,6 procenata ukupnog broja prodatih vozila.

Datum objave: 14/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook