Naslovna > Automobili > Škoda > Kodiaq > ,,Mrki medvjed“ dobio novo lice

Škoda Kodiaq

,,Mrki medvjed“ dobio novo lice

Nema sumnje da su u Škodi sa prvim SUV-om napravili ogroman uspjeh, a na red je stiglo i zatezanje bora u vidu aerodinamičkih poboljšanja, naprednije tehnologije i blagih pogonskih izmjena...

Prvi pravi Škodin SUV Kodiaq predstavljen je 2016. godine, što bi značilo da je vrijeme za osvježenje lica kako bi ostao konkurentan i privlačan potencijalnim kupcima kojih je dosad bilo više od 600,000. Prodat u više od 60 zemalja, nema sumnje da je Kodiaq napravio neizmjeran uspjeh za češki brend, zbog čega je upravo dobio zaslužen redizajn. Kozmetičke izmjene nisu revolucionarne i uključuju redizajnirani poklopac motora, uspravnija prednja maska, dok su farovi sada tanji i poprimaju Matrix LED tehnologiju kao dio dodatne opreme.

 

 


U zavisnosti od nivoa opreme, modernizovani SUV može se dobiti sa izborom točkova od 17 do 20 inča, a neki od njih su redizajnirani radi smanjenja otpora. U kabini dominiraju opciona ergonomska sjedišta umotana u kožu sa funkcijom masaže, zajedno sa grijanjem i električnim podešavanjem. Dvokraki upravljač viđen na nekim drugim modelima Škode debituje i u Kodiaqu, kao i sofisticiranije LED ambijentalno osvjetljenje. Najnoviji displej vozača dostupan je u veličini od 10,25 inča, dok se za multimediju nudi 9,2-inčni ekran osjetljiv na dodir.


Kao što je ranije najavljeno, Kodiaq RS gubi dosadašnji turbodizelski motor, a umjesto njega naći će se 2,0-litarski TSI koji se nalazi i u Octaviji RS, a isporučuje 245 KS, što je za 5 KS više od ranije dizelske varijante. Ostali dostupni motori uključuju 1,5-litarski TSI sa 150 KS za osnovni Kodiaq sa pogonom na prednje točkove, a jedino ova verzija će dolaziti sa 6-stepenim ručnim mjenjačem. Još su dostupni 2,0 TSI sa 190 KS, kao i 2,0 TDI sa 150 ili 200 KS. U zavisnosti od izbora pogonskog sklopa, kupci mogu naručiti SUV sa sedmostepenim DCT-om i opcionim pogonom na sva četiri točka. Redizajnirani Kodiaq u Evropskim salonima će se naći od jula ove godine.

Datum objave: 13/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook