Naslovna > Vijesti > Najveći pogon za proizvodnju električnih vozila u Evropi

Renault

Najveći pogon za proizvodnju električnih vozila u Evropi

Renault je odlučio da reorganizuje svoje fabrike u Francuskoj u pripremi za proizvodnju novog električnog crossovera Megane E-Tech Electric, kao i oživljenih modela Renault 4 i 5...

Renault je izvršio reorganizaciju svojih fabrika u Francuskoj u cilju kreiranja najvećeg proizvodnog centra za električna vozila u Evropi. Postrojenja u Douaiju Maubeugeu i Ruitzu su spojena u jedinstveni „Renault ElectriCity“, sa planiranim kapacitetom od 400.000 električnih automobila godišnje do 2025. godine, uz otvaranje 700 novih radnih mjesta. Glavni cllj nove organizacije proizvodnje je povećanje efikasnosti i smanjenje troškova. U fabrici u Douaiju će se proizvoditi novi Megane E-Tech Electric uz još dva modela iz B i C segmenta, koji će dijeliti istu CMF platformu za električne automobile. Pretpostavlja se da je riječ o novom Renaultu 5, koji je već prikazan u konceptnoj formi, a drugi će vjerovatno biti Renault 4 u obliku crossovera.

 

 


U Maubeugeu će se proizvoditi novi Kangoo uz bratske verzije modela za Nissan i Mercedes-Benz, a početak proizvodnje električnog komercijalnog modela je najavljen za sljedeću godinu. Fabrika u Ruitzu će na sebe preuzeti proizvodnju svih pratećih električnih komponenti potrebnih za ostale dvije fabrike. Saradnja će biti razvijena i sa lokalnim univerzitetima koji će obučavati potrebne kadrove i učestvovati u razvoju budućih električnih automobila, a biće zaključena i partnerstva sa start-up kompanijama koje se bave tehnologijama električne mobilnosti. „Izuzetno sam ponosan što sam imao doprinos u stvaranju Renault ElectriCitija kao simbola Renaultovog znanja i tehnološke inovacije i učestvovao u razvoju ekonomske i socijalne privlačnosti regije Hauts-de-France u Evropi“, izjavio je direktor Renault ElectriCityja Luciano Binodo.

Datum objave: 10/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook