Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Nova pravila za zatamnjivanje stakala u BiH

Black Glass

Nova pravila za zatamnjivanje stakala u BiH

Prema pravilniku koji je stupio na snagu 1. juna 2021. godine, sve folije postavljene na stakla automobila moraju imati naljepnicu sa jedinstvenim serijskim brojem i potvrdu za uslugu ugradnje folije iz servisa...

Zatamnjivanje stakala u Bosni i Hercegovini definisano je u Pravilniku o dimenzijama ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uslovima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u cestovnom saobraćaju. Prema ovom Pravilniku, sva stakla iza stuba, odnosno iza vozača i suvozača, a to su zadnja bočna stakla i zadnje staklo mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja. Stakla u ravni vozača i suvozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30%, odnosno ukupna providnost ovih stakala nakon postavljanja folije treba da bude najmanje 70%. Prednje vjetrobransko staklo se ne zatamnjuje. Zatamnjenje stakla u ravni vozača koje je fabrički tonirano i najsvetlija folija (koja ima toplotnu i UV zaštitu kao i tamnije folije), uklapaju se u zakonski okvir (do 30% zatamnjenja).

 

 


Od 1.6.2021. godine svi servisi koji rade zatamnjivanje stakala u obavezi su da izdaju naljepnice za zatamnjena stakla i potvrdu o ugrađenoj foliji. Prilikom ugradnje folije, na svakom staklu u donjem uglu između folije i stakla postavlja se naljepnica (sličica) sa jedinstvenim serijskim brojem, a potvrda mora da sadrži datum ugradnje, podatke servisa koji ugrađuje foliju, karakteristike ugrađenih folija i podatke o vozilu na koje je folija postavljana. Black Glass kao lider u ugradnji folija za automobile i građevinske objekte ugrađuje originalne Llumar folije sa UV zaštitom od 99%, a prilikom ugradnje nema potrebe za skidanjem stakla sa vozila. Svi Black Glass servisi u Bosni i Hercegovini od 1.6.2021. postavljaju pomenute naljepnice i izdaju Potvrdu o ugrađenoj foliji. Naljepnica i Potvrda važe koliko i folija na vozilu, a to je minumum 10 godina kada su u pitanju LLumar folije. Svi oni koji već imaju zatamnjena stakla u skladu sa zakonom (napred do 30% zatamnjenja i nazad neograničeno zatamnjenje), ali nemaju naljepnice i Potvrdu o ugrađenoj foliji, mogu nesmetano voziti auto sa zatamnjenim staklima do 1.6.2023.godine. Nakon toga će svako zatamnjeno vozilo registrovano u Bosni i Hercegovini morati da ima naljepnice i Potvrdu.

Datum objave: 02/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook