Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Oborio rekord brzine električnih vozila

Aspark SP600

Oborio rekord brzine električnih vozila

Za volanom novog EV kralja brzine bio je Mark Baseng, 45-godišnji Nijemac koji je postavio i rekord kruga na Nirburgringu 2010. godine sa Pagani Zondom R...

Bilo je samo pitanje vremena kada će neki električni hiperautomobil izazvati Rimac Neveru, ali niko nije očekivao da će manje poznati brend skinuti sa trona hrvatsku zvijer. Japanski Aspark je 8. juna sa novim SP600 dostigao 438,7 km/h prema ugrađenom Racelogic V-Box-u, što je 26,7 km/h više od Nevere. Proizveden u Italiji od strane Manifattura Automobili Torino, Aspark SP600 je gurnut do svojih granica na ATP poligonu u Papenburgu. To je ista njemačka staza na kojoj je Nevera postavila prethodni rekord najveće brzine 2022. godine i 23 dodatna rekorda godinu dana kasnije.

 

 

 


Za volanom novog EV kralja brzine bio je Mark Baseng, 45-godišnji Nijemac koji je postavio i rekord kruga na Nirburgringu 2010. godine sa Pagani Zondom R. Detalji o automobilu nisu otkriveni, ali se SP600 opisuje kao potpuno novorazvijeno vozilo, a ne kao varijacija prethodnog modela Owl, koji ima četiri elektromotora sa 1480 kW (2012 KS).

 

 

 

 

Opisan kao prototip s namjerom proizvodnje, Aspark SP600 je opremljen gumama Bridgestone Potenza Race. Odsustvo bočnih retrovizora radi smanjenja otpora vazduha jasno ukazuje da to nije drumski legalno vozilo. M.A.T. (Manifattura Automobili Torino) je konstruisao i napravio automobil u Torinu, gdje je prošao virtuelne i fizičke testove, kao i aero optimizaciju u aerotunelu.

 

Datum objave: 13/06/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook