Pivara Banjalucko
Naslovna > Vijesti > Otvorena nova fabrika poluprovodnika u Njemačkoj

Bosch

Otvorena nova fabrika poluprovodnika u Njemačkoj

Njemačka tehnološka kompanija Bosch je otvorila novu fabriku poluprovodnika koja će početi sa proizvodnjom u julu, a prve isprouke automobilskoj industriji se očekuju za septembar ove godine...

Fabrika poluprovodnika evropskog tehnološkog giganta Bosch je napravljena u njemačkom gradu Dresden i koštala je oko 1 milijardu evra, a očekuje se da će zapošljavati 700 ljudi. Proizvodnja čipova za Bosch električni alat počinje u julu, što je šest mjeseci ranije od planiranog, dok će prvi čipovi za automobilsku industriju početi da se proizvode u septembru. Globalna nestašica poluprovodnika izazvana pandemijom dovela je do problema za brojne proizvođače koji su počeli da traže alternativne lance snabdijevanja. Kriza je započela naglim rastom tražnje, a dodatno je pojačana požarom na fabrici čipova u Japanu i problemima sa snabdjevanjem električne energije fabrikama u Teksasu.

 

 


Bosch je u novoj fabrici uveo modernu tehnologiju vještačke inteligencije koja bi trebala poštediti kupce potrebe za brojnim testiranjima koja je potrebno sprovesti prije početka proizvodnje i puštanja u rad. Njemci naglašavaju da su poluprovodnici za automobilsku industriju naročito zahtjevni jer čipovi koji se ugrađuju u vozila moraju biti čvrsti i robusni i tvrde da će iskustvo koje su stekli u prethodnim decenijama biti presudno za ovaj komplikovan vid proizvodnje. „U 2016. godini je svako novo vozilo širom svijeta imalo u prosjeku više od devet Bosh čipova u sklopovima poput vazdušnih jastuka, kočionog sistema i sistema pomoći pri parkiranju, a u 2019. godini se ta cifra popela na više od 17“, naglašavaju iz Boscha.

Datum objave: 08/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook