Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Ovog vikenda počinje Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2021

Red Bull

Ovog vikenda počinje Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2021

U subotu 12. juna u Francuskoj će biti održano prvo takmičenje ovogodišnje Red Bull Cliff Diving sezone, na kojem će nastupiti svjetska elita visinskih skokova u vodu. Mostar će najbolje skakače ugostiti krajem augusta...

Cap Dramont na Azurnoj obali biće domaćin prve stanice 12. sezoneRed Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Nakon što je prvenstvo prošle godine otkazano zbog globalne situacije, najbolji svjetski skakači i skakačice se vraćaju u akciju. Prvi put od kraja 2019. godine, oni će nastupiti na skakaonicama visokim 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene). Za favorite važe aktuelni prvaci: Gary Hunt sa nevjerovatnih osam i Rhiannan Iffland sa četiri šampionske titule. No, konkurencija se ove godine čini jačom no ikad. O tome dovoljno govori podatak da je ova sezona prva u kojoj svaki od osam stalnih skakača u muškoj konkurenciji ima zabilježenu barem jednu pobjedu, što se nije desilo nijednom u 12 godina dugoj istoriji prvenstva. Pored toga, ni roster takmičara sa pozivnicom nije ništa slabiji: u Cap Dramontu će nastupiti bivši šampion Artem Silchenko (Rusija) te Oleksiy Prygorov (Ukrajina), osvajač bronze na OI 2008 u Pekingu.

 

 


U ženskoj kategoriji sve su oči uprte u aktuelnu prvakinju Rhiannan Iffland. Mada se čini nedodirljivom, i ona će imati težak posao u odbrani titule. Od suparnica se mogu izdvojiti 20-godišnja Maria Paula Quintero (Kolumbija), najmlađa pobjednica takmičenja i najmlađa članica stalne skakačke postave,te Britanka Jessica Macaulay, viceprvakinja sezone 2019, koja sada nastupa za Kanadu. Možda i najveća konkurentkinja aktuelne prvakinje, Kanađanka Lysanne Richard, propušta otvaranje sezone zbog trenutne zdravstvene i situacije sa putovanjima. Zanimljivo je da će Hunt, koji je za Veliku Britaniju osvojio rekordnih osam titula Red Bull Cliff Diving prvaka, od ove godine nastupati pod zastavom Francuske. On godinama živi u Parizu i trenira sa francuskim timom, a dodatni motiv mu je želja da na OI 2024. u Parizu nastupiu disciplini 10 metara. Cap Dramont, smješten u blizini sela Saint-Raphael, jedna je od četiri sasvim nove lokacije u kalendaru prvenstva, koji se sastoji od ukupno šest stanica. Stari most u Mostaru će svjetsku cliff diving elitu po šesti put ugostiti 28. augusta, na trećem takmičenju sezone. Takmičenje u Francuskoj biće prenošeno uživo putem YouTubea i na Red Bull TV, od 14:30h u subotu 12. juna.

Datum objave: 07/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook