Pivara Banjalucko
Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Porast broja prodanih automobila u Junu

Evropska Unija

Porast broja prodanih automobila u Junu

Evropsko tržište automobila je na usporenom ali sigurnom putu oporavka od prošlogodišnje pandemije virusa Korona i restriktivnih mjera, koje su uvele vlade zemalja članica, što je između ostalog, jako uticalo i na automobilsku industriju...

Prema podatcima Industrijskog udruženja ACEA, koji su iznijeti u petak, već četvrti mjesec raste broj novoregistovanih automobila na području zemalja Evropske Unije, Velike Britanije i Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu. Broj prodanih automobila u junu ove godine veći je za 13% za isti mjesec prošle godine, ukupno je prodano 1,28 miliona vozila. Ovaj period oporavka tržišta pojedinim brendovima je omogućio porast prodaje, dok pojedini proizvođači bilježe smanjenje plasiranih vozila. Među najuspješnjim u junu  su Hyundai sa porastom od 75%, Jaguar čiji se broj uvećao za 55%, te Kia i Mazda koje su ostvarile 45% veći broj novih registracija. Najveći pad bilježe Renault i Ford sa 24%, te 20% manje prodanih automobila za isti mjesec prošle godine.

 

 

 

 

 

U prvoj polovini 2021. godine isporučeno je 6,49 miliona novih automobila što je za 27% više u odnosu na isti period prošle godine. Iako ovi podatci djeluju ohrabrujuće zbog naglog porasta prodaje u obzir treba uzeti i podatke iz prethodnih godina, prije prošlogodišnje pandemije. U tom slučaju sasvim je jasno da je tržište autoindustrije još daleko od potpunog oporavka što govore brojevi prodanih vozila u poređenju sa ovogodišnjim. Primjera radi 6,49 miliona automobila koliko je isporučeno ove godine jednako je broju iz 2013. godine za prvo polugodište, a znatno je manje od narednih godina. 

Datum objave: 16/07/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook