Naslovna > Automobili > Maserati > GranTourismo > Prikazane fotografije nove generacije italijanskog sportiste

Maserati Gran Turismo

Prikazane fotografije nove generacije italijanskog sportiste

Druga generacija Maseratija Gran Turismo će debitovati sljedeće godine sa potpuno novim električnim pogonom, a sada su se pojavile i nove fotografije testnog prototipa...

U Maseratiju su odlučili da pokažu javnosti par fotografija sa testiranja sljedeće generacije Gran Turisma za koju je potvrđeno da će se nuditi sa potpuno električnim pogonom. Zvanično predstavljanje je najavljeno za 2022. godinu, a Gran Turismo će biti jedan od rijetkih sportskih coupea sa dvoje vrata koji će biti ponuđeni na tržištu isključivo u električnoj verziji. Na slikama su namjerno skriveni pojedini detalji dizajna novog modela, ali je i pored toga jasno da je kao inspiracija poslužio konceptni model Maserati Alfieri predstavljen 2014. godine. Uska prednja svjetla podsjećaju na ona sa novog Maseratijevog superautomobila MC20, a na zadnjem kraju se očekuje nova varijanta prepoznatljivih boomerang zadnjih svjetala koja će se naći i na dolazećem SUV modelu Grecale.

 

 


Maserati nije objavio karakteristike svoga novog električnog pogona, ali je u ranijim planovima vezanim za elektrifikaciju najavljen sportski coupe sa tri električna motora i pogonom na sve točkove. Predviđeno je da bi novi sistem pogona trebao imati 800V tehnologiju punjenja posljednje generacije i preko 50% više snage u odnosu na stari V8 benzinski agregat, što znači da bi mogao razvijati oko 690 KS. Italijani su naveli i da će automobil biti lagan, te da će baterije i motor imati minimalan uticaj na prostor u enterijeru i kapacitet prtljažnika. Obećan je i dug maksimalan domet i brzo punjenje, ali još uvijek nisu objavljene zvanične cifre koje bi to potvrdile. U Maseratiju su posvetili veliku pažnju modernim sistemima asistencije vozaču, pa je moguća i opcija tehnologije autonomne vožnje trećeg nivoa, koja bi omogućila vozaču da u izvjesnim uslovima, poput vožnje auto putem, prepusti upravljanje pametnim sistemima vozila.

Datum objave: 15/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook