Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Puno više od muzeja

World of Volvo Geteborg

Puno više od muzeja

Mnogi gradovi i poznati automobilski brendovi širom svijeta javnosti nude interesantne sadržaje s kojima se svakodnevno promovišu. Volvo se pridružio toj priči na jedinstven način s muzejom koji je preko noći postao atrakcija Geteborga...

Svoje automobilske muzeje imaju Ferrari, Porsche, BMW, Audi, Škoda u najkraćem gotovo svi automobilski brendovi. U njima su izložena najzanimljiva vozila djelovi istorije i mnoge vrijednosti koje ljubitelji tih brenodva ne mogu da dožive dok ih ne vide u živo. Baš na taj efekat doživljaja uživo Volvo računa sa njegovim kako ga samo zove "novim svijetom". Podsjećamo da je Getebord domaćin Volva i njegove najpoznatije tvornice Torslanda od 1927. a od prošle godine je postao i mjesto u kojem je podignut i otvoren najveći Volvov muzej na svijetu.

 

 

 

 

On je smješten u centru grada, u rijetko interesantnom, lijepom i ekološki prihatljivom velelepnom muzejskom kompleksu, koji naprosto oduzima dah svakom posjetiocu kad se nađe ispod i ispod njegove kupole. Projekat muzeja potpisuje "Henning Larsen Architects" dizajnerski studio, koji nosi ime slavnog danskog arhitekte, poznatom po mnogobrojnim originalnim građevinskim kreacijama. Ova u Geteborgu inspirisana je krošnjom drveta od kojeg je u najvećoj mjeri i napravljeno samo zdanje podignuto na čvrstom skandinavskom betonskom podu i zatvoreno velikim staklenim površinama kroz koje u unutrašnjost muzeja neometano prolaze svjetlost i toplota.

 

 

Mada je u stalnoj postavci muzeja toliko interesantnih i vrhunski očuvanih Volvo vozila, najzanimljivijih koncepata, kamiona, autobusa, čamaca, raznih memorabilija i istorijskih podsjetnika na dugogodišnji razvoj i uspon jednog od najznačajneg proizvođača iz oblasti autoindustrije, odmah po ulasku u Volvo svijet svaki posjetilac automatski pogleda u drveni strop i divi se njegovoj neobičnoj arhitekturi. Tako zadivljen on spušta pogled i počinje da primjećuje da je Volvo muzej zapravo ogroman multifunkcionalni objekat koji može da posluži i kao sala za prijeme do hiljadu ljudi, kojima su na raspolaganju najkvalitetnije restaranske usluge.

 

 

Velika pažnja unutar muzeja posvećena je Volvovoj pasiji – sigurnosti vožnje čiji značaj je istaknut sa testnim lutkama iz testova sudara, a tu su i savremeni sadržaji poput digitalizovanih snimaka ljudi koji su preživjeli saobraćajne nesreće zahvaljujući sigurnosnim sistemima švedskog proizvođača. Za posjetioce su pripremljeni i brojni zabavni sadržaji povezani sa tehnologijama i procedurama koje se koriste kod razvoja automobila, a pružena vam je i mogućnost da upravljate građevinskim mašinama u kontrolisanom okruženju. U ovakvom svijetu svaki ljubitelj automobila osjeća se veoma prijatno, a ako ste ljubitelj Volva onda ćete sigurno osjetiti i dozu ponosa.
 

Datum objave: 28/06/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook