Pivara Banjalucko
Naslovna > Vijesti > Sportista sa F1 genima u završnoj fazi razvoja

Mercedes-Benz AMG One

Sportista sa F1 genima u završnoj fazi razvoja

Dugo najavljivani hiperautomobil sa F1 agregatom koji će predstavljati perjanicu nove E Performance game sportskih hibrida njemačkog proizvođača, uočen je bez maske na završnim testiranjima...

Nakon četiri godine od prvog prikazivanja super-sportskog AMG One modela, sa motorom koji bi trebao razvijati vše od 1000 KS, najnovije fotografije sa testiranja na javnim cestama najavljuju nam moguće predstavljanje serijske verzije u mjesecima koji dolaze. Uočeni model je nosio nove šare prikazane na teaser videu sa sedmostrukim svjetskim šampionom Lewisom Hamiltonom, a po prvi put su se jasno mogli vidjeti svi detalji uključujući završni dizajn zadnjih LED svjetala. Zadnji spojler je pri vožnji nižim brzinama bio sklopljen, ali su se sa druge stane jasno isticali krovni usisnik i „leđno peraje“ u stilu bolida Formule 1, koji daju jedinstven pečat i naglašavaju ekstremno sportski karakter automobila.

 

 


Najveću misteriju i najinteresantniji dio AMG-ovog hiperautomobila ipak predstavlja 1.6-litarski V6 agregat, koji vodi direktno porijeklo od motora koji se nalazi u šampionskom bolidu Formule 1. Detaljnije informacije o pogonskoj jedinici još uvijek nisu objavljene, ali se očekuje da će razvijati preko 1000 KS, što AMG One jasno svrstava među najbrže automobile na svijetu. Uklopiti F1 agregat u autmombil predviđen za javne puteve je bio veliki izazov za njemačke inženjere, ali su u AMG-u sigurni da su kreirali vozilo savršeno za svakodnevne potrebe vozača. Jedinstvena konstrukcija i šampionski pedigre imaju i svoju cijenu, koja bi u slučaju modela AMG One trebala iznositi blizu 5 miliona KM, uz brojne opcije personalizacije koje cifru dodatno dižu u nebesa. U AMG-u ipak nemaju razloga za brigu, jer je svih 275 primjeraka koji će biti proizvedeni već unaprjed rezervisano, a kupcima je najavljeno da mogu očekivati prva vozila već u toku 2021. godine.

Datum objave: 03/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook