Naslovna > Vijesti > Terenac sa pogonom na vodonik u fazi razvoja

Land Rover Defender

Terenac sa pogonom na vodonik u fazi razvoja

Land Rover će krajem ove godine početi sa testiranjem svoje nove tehnologije pogona na gorivne ćelije, a prvi će se na testu naći Land Rover Defender pogonjen na vodonik...

Britanski proizvođač je potvrdio da radi na razvoju tehnologija pogona na vodonik i da će krajem godine početi testiranje prototipa Defendera sa ovom vrstom pogona. Program je nazvan Project Zeus i dio je Reimagine strategije Jaguar Land Rover grupe koja ima za cilj da dostigne nultu stopu emisija kompletne game i lanca snabdijevanja oba proizvođača do 2039. godine. Iako je najviše pažnje posvećeno razvoju električnih vozila, u planovima je navedeno da će biti razvijani i prototipovi automobila sa pogonom na vodonik. Sada je poznato da će prvi takav prototip biti baziran na Land Rover Defenderu. Model se zove Defender FCEV i kombinuje električnu pogonsku jedinicu sa gorivnim ćelijama. Pojedini konkurenti su takođe najavili terenske modele sa pogonom na vodonik, ali još uvijek nije potvrđeno da će se serijska verzija Defendera FCEV naći u prodaji. Podaci o dometu i performansama nisu objavljeni kao ni zvanične fotografije nove varijante modela.

 

 


Testna vozila će poslužiti pri procjeni potrošnje, dometa, terenskih sposobnosti i vučnog kapaciteta FCEV modela, a testiranje će se vršiti i u izuzetno toplim i hladnim uslovima u cilju obezbjeđivanja maksimalnih performansi u izazovnim sredinama. „Znamo da vodonik ima ulogu u budućnosti pogonskih jedinica unutar transportne industrije i pored električnih vozila pogonjenih na baterije, nudi rješenje sa nultom stopom štetnih emisija pogodno za sposobnosti i zahtjeve Jaguar Land Roverove game vozila“, izjavio je šef centra za vodonik i gorivne ćelije Jaguar Land Rovera Ralph Clague. Britanski proizvođač se pri razvoju ovog modela udružio sa brojnim partnerima, uključujući Marelli Automotive Systems i UK Battery Industrialisation Centre, a FCEV bi predstavljao novu ekološku varijantu Defendera pored već predstavljenog P400e plug-in hibrida.

Datum objave: 15/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook