Naslovna > Auto moto sport > Trijumf Millera, problemi za Quartarara

Moto GP

Trijumf Millera, problemi za Quartarara

Australijski vozač je na Velikoj nagradi Španije došao do svoje prve pobjede nakon pet godina i prvog trijumfa za Ducati ove sezone, dok je Quartararo zbog bolova u lijevoj ruci trku završio na 13. poziciji...

Utrka Moto GP šampionata u Andaluziji je završila trijumfom Jacka Millera, koji se na najvišu stepenicu postolja popeo prvi put nakon gotovo pet godina. Australijanac je tako došao do osme pobjede u karijeri i druge u najvišem rangu. Ducati je bio u odličnoj formi, pa je trku na drugoj poziciji, skoro dvije sekunde iza Millera, završio i njegov timski kolega Francesco Bagnaia, a na trećem mjestu se našao Franco Morbidelli na Yamahi. Miller je trku poveo od samoga starta, ali je prvu poziciju ubrzo izgubio od Fabia Quartarara, koji se tako našao na pragu treće pobjede ove sezone. Međutim, nekoliko krugova prije kraja, Francuz je osjetio jak bol u lijevoj ruci zbog kojeg nije mogao da kontroliše motor. Miller je iskoristio priliku da prestigne Quartarara, koji je trku završio tek na 13. mjestu.

 

 


Duel za drugo mjesto se vodio između dvojice Italijana, Bagnaije i Morbidellija, a kao pobjednik je izašao vozač Ducatija, koji je prestigao svog rivala u ranoj fazi trke. Odlični Takaaki Nakagami je izborio četvrto mjesto za Hondu, a na petom se našao aktuelni šampion Joan Mir. Šesti je bio Aleix Espargaro na Apriliji, dok se skromnim sedmim mjestom u borbi za titulu morao zadovoljiti Maverick Vinales. U prvih deset su se našli i Johann Zarco na Ducatiju, te Marc Marquez i Pol Espargaro na Hondama. Jedanaesti je bio Miguel Oliveira iz KTM-a, dvanaesti Stefan Bradl, a iza trinaestog Quartarara su se u bodovima našli još Petrucci i Lecouna. Legendarni Valentino Rossi je završio na dalekom 17. mjestu, a trku za zaborav je imao i Suzukijev Alex Rins, koji je završio van staze. Nakon četvrte trke u šampionatu, vodstvo je preuzeo Bagnaia sa 66 bodova, na drugo je pao Quartararo sa 64, a treći je Vinales sa 50. Sljedeća utrka se vozi za dvije nedjelje u francuskom Le Mansu.

Datum objave: 04/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook