Naslovna > Auto moto sport > Verstappen slavio u Monaku i preuzeo vodstvo u šampionatu

Formula 1

Verstappen slavio u Monaku i preuzeo vodstvo u šampionatu

Prva pozicija Verstappena i četvrto mjesto za Pereza bili su dovoljni da Red Bull preuzme vodstvo u poretku konstruktora od Mercedesa, a Holanđanin se nakon pobjede našao i na čelu poretka vozača nakon što je Hamilton završio trku na sedmom mjestu...

Iako zahtjevna, gradska staza u Monaku ne omogućava veliki broj atraktivnih poteza i prestizanja, ali rezultati ovogodišnje trke ipak najavljuju veoma uzbudljiv nastavak šampionata. Osvajač pol pozicije Charles Leclerc je zbog problema sa bolidom uzrokovanim udarcem u zaštitnu ogradu u trećem krugu kvalifikacija morao da odustane od trke, što je značilo da će sa prvog mjesta startovati Verstappen. Mercedesovi vozači zbog karakteristika staze nisu mogli da se oslone na dominantne sposobnosti svog bolida, a na uskim ulicama Monaka se ipak bolje snašao Valtteri Bottas, koji je nakon odustajanja Leclerca započeo trku na drugoj poziciji, dok je Lewis Hamilton startovao tek sa šestog mjesta. Tu međutim nije bio kraj problemima Mercedesa, jer je Hamilton nakon ulaska u boks u 30. krugu pao na osmu poziciju, a prava katastrofa je nastala krug kasnije kada je zbog problema sa zamjenom prednjeg desnog pneumatika od trke morao da odustane Bottas.

 

 


Verstappen je održavao stabilno vodstvo tokom cijelog toka trke i bez većih problema uspio stići do trijumfa ispred Carlosa Sainza koji je potvrdio odličnu formu Ferrarija u Monaku zauzevši drugo mjesto. Treći je kroz cilj prošao Lando Norris, koji je tako nastavio niz odličnih rezultata za McLaren i opravdao povjerenje tima sa kojim je nedavno potpisao novi ugovor do kraja 2024. godine. Perez je trku završio na četvrtom mjestu i tako osvojio izuzetno važne bodove koji su bili dovoljni za preuzimanje vodeće pozicije u plasmanu konstruktora nakon grešaka Mercedesa. Trku za pamćenje je imao i Sebastian Vettel koji je stigao do pete pozicije i upisao važne bodove za Aston Martin dobivši za svoj trud nagradu publike za vozača utrke. Pierre Gasly je završio trku na šestoj poziciji, a aktuelni šampion Lewis Hamilton se morao zadovoljiti tek sedmom mjestom. Osvajače bodova su kompletirali Lance Stroll, Esteban Ocon, te Antonio Giovinazzi, koji je desetom pozicijom donio prvi bod Alfa Romeu ove sezone.

 

 


Max Verstappen se nakon ove trke nalazi na prvoj poziciji u poretku vozača sa 105 bodova ispred Hamiltona sa 101. U poretku konstruktora je Red Bull preuzeo vodeću poziciju sa svega jednim bodom ispred Mercedesa, a velika borba se vodi i za treće mjesto između Mclarena sa 80 i Ferrarija sa 78 bodova. Naredna utrka u kalendaru je Velika nagrada Azerbejdžana koja će se održati 6. juna.

Datum objave: 25/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook