Naslovna > Automobili > Honda > CR-V > CR-V Hybrid uskoro u prodaji

Honda

CR-V Hybrid uskoro u prodaji

Japanski proizvođač je svoj prvi SUV sa hibridnim pogonom predstavio na Sajmu automobila u Parizu, a ovaj model će se na evropskom tržištu naći već početkom 2019. godine...

Hibridna verzija Honde će zamijeniti dizelsku varjantu, a pogonsku snagu će dobijati od 2.0 litarskog i-VTEC benzinskog agregata i dva elektromotora, koje će pogoniti litijum-jonske baterije. Benzinac će razvijati 145 ks i 175 Nm obrtnog momenta, dok će udreženim snagama ovi motori proizvoditi 184 ks ks (135 kW), sa maksimalnim obrtnim momentom od 315 Nm, a kupcima će na raspolaganju biti pogon na 2 ili sva 4 točka. Proizvođač je naveo da model sa prednjim pogonom ima potrošnju od 5,3l na 100 km, te do stotke stiže za 8,8 s, dok će potrošnja sa pogonom na sva četiri točka biti neznatno veća i iznosi 5,5 l/100 km, a automobil će u ovom slučaju postizati ubrzanje do 100 km/h, za 9,2 s. Maksimalna brzina automobila u oba slučaja je 180 km/h.

Automobil je inače opremljen inteligentnom Multi-Mode Drive (i-MMD) tehnologijom koja automatski bira optimalan način vožnje kako bi se postigla najveća moguća efikasnost. U EV Drive (električnom) modu vozilo se kreće samo uz pogon elektromotora, a potrebna energija dobija se iz litijum-jonskih baterija, dok je benzinac isključen. U Hybrid Drive režim vožnje aktivira se benzinski motor, ali samo kao generator električne struje, kako bi se baterije dopunjavale tokom vožnje. Kod Engine Drive moda benzinac se priključuje na kvačilo i direktno šalje snagu na pogonske točkove, dok se višak energije pretvara u električnu energiju i deponuje u baterijama. Za vožnju po gradu Honda CR-V Hybrid koristi ili Hybrid Drive ili EV Drive, dok se Engine Drive režim najčešće aktivira u vožnji autoputem i pri velikim brzinama. Sistem i-MMD automatski bira najpoželjniji režim vožnje, bez intervencije vozača.

 

Datum objave: 21/11/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook