Naslovna > Automobili > Mini > Aceman > Predstavljen električni mini SUV

Mini Aceman

Predstavljen električni mini SUV

Za razliku od drugih modela u Mini liniji, koji su dostupni i s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, Aceman dolazi isključivo s električnim pogonom...

Mini je predstavio potpuno novi model pod nazivom Aceman, električni crossover koji će se takmičiti i boriti za svoje mjesto pod nebom u segmentu subkompaktnih SUV-ova koji se brzo širi. Ovaj model je "podignuti brat" Mini Coopera, pružajući prostraniju unutrašnjost bez narušavanja agilnosti i praktičnosti karakteristične za gradska vozila. Istovremeno, pozicioniran je na sigurnoj udaljenosti od većeg modela, Countryman. Za razliku od drugih modela u Mini liniji, koji su dostupni i s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, Aceman dolazi isključivo s električnim pogonom, a kupcima su dostupne dvije verzije različite snage, kao i dvije baterije različitog kapaciteta. Dizajn Mini Acemana spaja šarmantne elemente Cooper hatchbacka s oštrijim detaljima SUV-a Countryman kao što su mat crni plastični obrubi koji štite karoseriju, z ili krovni nosači koji sprečavaju da Aceman izgleda kao povišeni hatchback, dajući mu crossover stav koji je danas privlačan kupcima.

 

 

 


Zaobljena kabina i "plutajući" krov su prepoznatljivi elementi Minijevog dizajna, a osmougaona prednja maska takođe je karakteristična. Ova maska služi uglavnom dekorativnoj svrsi, dok donji usisnik na prednjem braniku omogućava dovoljno hlađenja za komponente električnog sistema. Prednja svjetla imaju oblik očiju i nude tri različita moda LED osvjetljenja, slično kao i zadnja svjetla s pikselizovanom grafikom. Mini Aceman nudi četiri različita nivoa opreme: Essential, Classic, Favoured i naravno JCW. Svaki od njih ima svoje karakteristične oznake na profilu i aluminijskim naplacima, koje dolaze u veličinama od 17 do 19 inča. Najviši paket, JCW, ima jedinstven dizajn branika, crveni krov i linije na poklopcu motora, kao i crnu sjajnu završnu obradu. Aceman je dugačak 4.075 mm, širok 1.754 mm i visok 1.495 mm, što ga svrstava u segment subkompaktnih SUV-ova (B-SUV). Ove dimenzije čine ga 217 mm dužim od Coopera i 354 mm kraćim od Countrymana, što popunjava prostor između ova dva modela nakon što je Clubman izašao iz ponude. Minijevi dizajneri ostali su vjerni konceptu "pametne upotrebe prostora", koji naglašava praktičnost. U skladu s tim, kabina ima konfiguraciju s pet sjedišta i prtljažni prostor zapremine 300 litara.

 


Unutrašnjost Mini Acemana slična je onoj u Cooperu, s jednim velikim 9,44-inčnim okruglim OLED ekranom osjetljivim na dodir smještenim u središnjem dijelu kokpita. Ovaj ekran služi kao centralni kontrolni centar za većinu funkcija, no još uvijek postoje neki fizički prekidači za osnovne funkcije kao što su start/stop sistem, parking kočnica, mjenjač, kontrola glasnoće i izbor Experience moda. Infotainment sistem koristi Mini Operating System 9, koji je inspirisan dizajnom pametnih telefona, a dolazi i s novim inteligentnim osobnim asistentom nazvanim Spike. Vozač može birati između osam Mini Experience modova, koji mijenjaju unutrašnji ambijent. Modovi su Personal, Go-Kart, Vivid, Core, Green, Timeless, Balance i Trail, a svaki nudi različite grafike na ekranu, uz dodatnu svjetlosnu koreografiju iz dvije projektorske jedinice. Armaturna ploča je ukrašena pletenim materijalom, a obloge vrata izrađene su od recikliranog poliestera, što naglašava ekološku svijest marke. Sjedišta su dostupna s tekstilnim presvlakama ili s perforiranim Vescin materijalom, što pruža različite opcije za udobnost i stil. Poseban element je ambijentalno osvjetljenje koje prolazi duž okvira panoramskog staklenog krova, stvarajući ugodnu atmosferu u unutrašnjosti vozila.

 


Mini Aceman opremljen je naprednim sigurnosnim i pomoćnim sistemima za vozača, s 12 ultrasoničnih senzora i četiri Surround View kamere koje podržavaju ADAS paket (Advanced Driver Assistance Systems). Ovaj paket može uključivati sofisticirane funkcije kao što su Driving Assistant Plus, koji pruža pomoć pri vožnji, i Remote Parking, koji omogućava daljinsko parkiranje vozila. Aceman dijeli platformu s električnim Mini Cooperom, što objašnjava zašto nude iste pogonske sklopove i baterije. Osnovni model, Aceman E, ima jedan električni motor koji proizvodi 184 konjske snage i 290 Nm obrtnog momenta. Baterija kapaciteta 40,7 kWh pruža doseg od 310 km po WLTP standardu. Aceman SE nudi snažniji motor s 218 konjskih snaga i 330 Nm obrtnog momenta, s većom baterijom kapaciteta 54,2 kWh koja omogućava domet do 406 km po WLTP-u. Mini takođee obećava sportsko podešavanje šasije i direktno upravljanje, dok će JCW verzija pružiti još oštrije upravljanje i sportskiji osjećaj vožnje. Prodaja Mini Acemana počinje krajem godine u Kini, Evropi i Velikoj Britaniji, a očekuje se da će privući vozače koji traže kompaktni električni crossover s Mini-jevom prepoznatljivom kombinacijom šarma i funkcionalnosti.

Datum objave: 25/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook