Naslovna > Automobili > Xiaomi > SU7 > "Kinez" napada Teslu revolucionarnim električnim agregatom

Xiaomi SU7

"Kinez" napada Teslu revolucionarnim električnim agregatom

Novi pogonski sklop koji će sadržavati V8 elektromotor ponudiće znatno veću snagu od 637 KS i maksimalni obrtni moment od 635 Nm, što je jednako onome što nudi trenutna verzija SU7 s dva elektromotora...

Kineski proizvođač pametnih telefona i automobila cilja na dominaciju tržištem električnih vozila, a već radi na novoj tehnologiji koja će postaviti nove standarde u industriji. Ovaj proizvođač razvija snažniji elektromotor s rekordnom energetskom efikasnošću. Xiaomi je u Evropi prisutan tek nekoliko godina, ali je već postigao značajan uspjeh sa svojim pametnim telefonima i drugim elektronskim uređajima, a sada kada je ušao na tržište automobila, stručnjaci predviđaju siguran uspjeh za svaki novi proizvod koji kineska kompanija lansira. Novi model SU7 donio je revoluciju na kineskom tržištu, oborivši rekorde rezervacija u roku od nekoliko sati nakon zvaničnog lansiranja. Ipak, Xiaomi tu ne namjerava stati. Kompanija već planira sljedeći potez koji će joj omogućiti da izazove dominaciju Tesle na tržištu električnih vozila.

 

 

 


Osim što teži da postane novi lider u sektoru električnih vozila, kineska tehnološka kompanija Xiaomi već razvija revolucionarni električni motor s ambicijom da napravi preokret u automobilskoj industriji. Novi elektromotor nosi oznaku "V8", iako nema cilindre niti je motor s unutrašnjim sagorijevanjem, već je potpuno električni i dizajniran u potpunosti od strane Xiaomija. Kompanija je već podnijela 155 patentnih prijava u vezi s ovim motorom. Trenutni model Xiaomi SU7 ima dva izbora agregata: V6 i V6S, koji pružaju snagu od 299 i 347 konjskih snaga, sa obrtnim momentima od 400 i 500 Nm. Ovi elektromotori su razvijeni u saradnji s kompanijom Inovance Technology. Novi motor, s imenom "V8", mogao bi dodatno povećati Xiaomijeve performanse u svijetu električnih automobila.

 


Novi pogonski sklop koji će sadržavati V8 elektromotor ponudiće znatno veću snagu od 637 KS i maksimalni obrtni moment od 635 Nm, što je jednako onome što nudi trenutna verzija SU7 s dva elektromotora. Ova konfiguracija ne samo da obećava izvanredne performanse, već će omogućiti da SU7, zajedno s drugim budućim modelima s V8 motorom, bude direktan konkurent vrhunskim električnim automobilima kao što su Porsche Taycan Turbo GT ili Tesla Model S Plaid. Nova verzija SU7 sa V8 motorom vjerovatno će imati impresivne performanse u ubrzanju, iako još uvijek nemamo tačne brojke. Međutim, s obzirom na to da trenutna najsnažnija verzija, SU7 Max sa 637 KS, može dostići brzinu od 100 km/h za samo 2,78 sekundi, očekuje se da će nova verzija s V8 motorom možda smanjiti vrijeme ubrzanja na oko dvije sekunde i preći granicu maksimalne brzine od 300 km/h. To znači da Xiaomi sa svojim električnim automobilima može postati ozbiljan konkurent vodećim proizvođačima visokoperformansnih električnih vozila.

 


Jedna od najposebnijih karakteristika V8 elektromotora biće njegova sposobnost da dostigne 27.200 obrtaja, što nadmašuje čak i Tesla Model S Plaid, čiji motor dostiže 21.000 obrtaja, i Porsche Taycan Turbo, koji se vrti do 16.000 obrtaja. Uz to, električni V8 ima impresivnu gustinu energije elektromagnetnog polja od 10,14 kW/kg i rekordnu efikasnost od 98,11 posto, uz manje od dva posto gubitaka. Xiaomi planira lansirati novu verziju opremljenu ovim motorom krajem ove godine, dok su isporuke predviđene za početak 2025. godine.

Datum objave: 29/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook