Naslovna > Automobili > Lamborghini > Urus > Dugo očekivana najjača hibridna verzija sa 800 konjskih snaga

Lamborghini Urus SE

Dugo očekivana najjača hibridna verzija sa 800 konjskih snaga

U hibridnom režimu, Urus SE može dostići brzinu do 312 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže za 3,4 sekunde. Za poređenje, benzinski Urus Performante s 666 konjskih snaga ubrzava do 100 km/h za 3,3 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 306 km/h...

Lamborghini Urus predstavljen je 2017. godine, a 2022. godine crossover je prošao manje tehničko ažuriranje, a tek sada dolazi s plug-in hibridnom verzijom. Mnogi obožavaoci Lamborghinija očekivali su da će hibridizacija Urusa biti nešto posebno, a ne samo još jedan generički model, ali su se prevarili. Hibridni Urus SE suštinski se ne razlikuje od drugih modela istog tipa koji koriste VW-ovu platformu MLB Evo, s jedinom razlikom što ima bolje performanse. Čak je i Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid sa svojih 739 KS ostao iza. Ispod poklopca motora Urusa SE nalazi se 4,0-litarski benzinski b-turbo motor koji je malo smanjen u poređenju s drugim verzijama crossovera, a u hibridnom izdanju, proizvodi 620 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Jedini asinhroni elektromotor s trajnim magnetima integrisan je u 8-stepeni automatski mjenjač, a njegova maksimalna snaga iznosi 192 KS i 483 Nm obrtnog momenta.

 

 

 


U sistemu pogona na sva četiri točka, Torsenov centralni diferencijal zamijenjen je elektronski kontrolisanom spojnicom s više ploča. Ova komponenta je lakša i omogućila je dodatno smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih gasova u atmosferu. Novi elektronski kontrolisani aktivni međuosovinski diferencijal ugrađen je na zadnju osovinu. Trakciona baterija kapaciteta 25,9 kWh smještena je ispod poda prtljažnika i obezbjeđuje crossoveru do 60 km električnog dometa prema WLTP standardu, ali je maksimalna brzina u električnom režimu ograničena na 135 km/h. U hibridnom režimu, Urus SE može dostići brzinu do 312 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže za 3,4 sekunde. Za poređenje, benzinski Urus Performante s 666 konjskih snaga ubrzava do 100 km/h za 3,3 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 306 km/h. Zbog hibridnog pogona, Lamborghini Urus SE teži za oko 300 kg više, što dovodi do ukupne težine od preko 2,5 tone kada je vozilo prazno.

 


Standardna oprema za Lamborghini Urus SE uključuje prilagodljivo vazdušno vješanje s mogućnošću podešavanja po visini, aktivne stabilizatore, i moćne ugljenično-keramičke kočnice s prečnikom prednjih kočionih diskova od 440 mm i zadnjih od 410 mm. Standardna veličina prednjih guma je 285/45 ZR 21, dok su zadnje gume 315/40 ZR 21. Kao opcija, dostupni su točkovi od 22 ili 23 inča. Spoljne karakteristike hibridne verzije uključuju novu haubu bez podijeljene linije između svjetala, nova LED matrix prednja svjetla, novi dizajn prednjih ventilacionih otvora, nova vrata prtljažnika sa redizajniranim spojlerom, novi zadnji branik sa efikasnijim difuzorom, i lažnu plastičnu rešetku koja vizuelno povezuje zadnja svjetla. Uz to, aerodinamika je unaprijeđena kako bi se povećala sila pritiska i poboljšalo hlađenje kočnica.

 

 

Unutrašnjost Lamborghinija Urusa SE sadrži novi dekor s kontrastnom horizontalnom prečkom koja dijeli prednju kontrolnu tablu na gornji i donji dio. Ekran multimedijalnog sistema je povećan sa 10,1 na 12,3 inča, a ispod njega se nalazi novi set fizičkih tastera. Grafika na instrument tabli i multimedijalnim ekranima je osvježena. Vazdušni kanali sada imaju nove rešetke s većim otvorima. Cijena za Lamborghini Urus SE još nije zvanično objavljena, ali mediji prenose da će iznositi oko 250.000 evra.

Datum objave: 25/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook