Naslovna > Auto moto sport > Proslava povratka Formule 1 uz novu himnu

Red Bull

Proslava povratka Formule 1 uz novu himnu

Staza Red Bull Ring u austrijskom Spielbergu našla se u središtu himne koja je snimljena u slavu skorog povratka Formule 1.

Svjetski priznati perkusionista Martin Grubinger kombinirao je klasičnu muziku sa zvucima auto-moto sportova, stvorivši himnu kojom će biti otvorene dvije trke u Spielbergu na početku nove sezone: 5. jula Rolex Velika nagrada Austrije te Pirelli Velika nagrada Štajerske koja je na rasporedu 12. jula. Grubinger je okupio muzičare različitih pravaca i zbor od 150 ljudi kako bi svoju viziju pretvorio u stvarnost. U središtu muzičke instalacije nazvane Drum the Bull bio je čelični bik Spielberg, kojeg su Grubinger i njegovi kolege perkusionisti oživjeli pomoću četkica, metalnih i drvenih bubnjeva, pa čak i čekića.

 

 

Pozvan sam da vidim Bika i malo sam bubnjao po njemu. Otkrio sam da je akustika fantastična! Udario sam i odmah sam se zaljubio u zvuk. Bilo mi je jasno da bi bilo sjajno stvoriti himnu povratku Formule 1 - objasnio je Grubinger.

 

 

U himnu kojom slavi auto-moto sport sjedinjena je Simfonija broj 2 Gustava Mahlera, poznata i kao Simfonija uskrsnuća, koja povezuje pažljivo smještene zvukove trkaćih vozila poput automobila Sauber F1 1995, NASCAR, motora klase Moto2 i borbenog aviona Lockheed P-38 Lightning.

 

 

 

 

Bilo nam je jako važno ne samo da stvorimo muziku preko koje ćemo ubaciti zvukove auto-moto sporta, već je zapravo stvorena partitura i sve je bilo tempirano vrlo precizno - kaže Grubinger i objašnjava da su vozači i piloti morali biti tačni poput muzičara kako bi se savršeno sinkronizirali u kompoziciju uz ansambl udaraljki i prateći hor.

 

 

To je djelo koje predstavlja tradiciju, modernost, kreativnost, tehnologiju, prekrasan pejzaž, ljubav prema umjetnosti i kulturi, ali i određeni nivo ludila - dodaje autor himne.

 

 

 

 

Bivši vozač David Coulthard, koji je bio na Red Bull Ringu u vrijeme snimanja, kaže da je ova himna jedinstven način da se dočeka povratak Formule 1.

 

 

Muzika koja je svirala preko padine brda ovdje u Spielbergu i buka motora s avionima koji su prelazili iznad bio je prekrasan orkestar buke koji je poželio dobrodošlicu Formuli 1 u 2020. godini. Nikad nismo imali dvije trke zaredom na istoj stazi, tako da je ovo nešto jedinstveno. Doista će se biti poseban doživljaj vidjeti ko će biti pobjednik ovog odgođenog početka sezone - rekao je Coulthard.

 

 

 

Bik Spielberg, po kojem je himna dobila ime, simbol je Red Bull Ringa od maja 2012. godine i napravljen je od čeličnih pločica Corten – koje vremenom razvijaju izgled hrđe - betona i aluminijuma, a ukupno je težak 1300 tona i visok 18 metara.

Datum objave: 03/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook