Naslovna > Auto moto sport > Titulu šampiona nosi Moore

Red Bull X-Fighters

Titulu šampiona nosi Moore

Posljednja ovogodišnja utrka Red Bull X- Figtersa održana u Abu Dahabiju donijela je niz uzbudljivih detalja. U samoj završnici sezone sjajni australijski akrobat Clinton Moore okitio se krunom pobjedivši u finalu svog sunarodnika Roba Adelberga ...

Moore je svojim sjajnim performansama sa tri pobjede završio na prvom mjestu za nijansu ispred njegovog glavnog rivala Thomasa Pagesa.  Moore je uspio da ostane smiren i bio je koncentrisan do samoga kraja gdje je uspio da pobijedi prvaka iz 2013. godine. Iako je osvojio titulu i prije ovog takmičenja Australijanac je bio gladan pobjede i tako je potvrdio svoju ovogodišnju titulu Red Bull X-fightersa. U osmini finala on je sa lakoćom pobijedio Maikela Meleroa ali najzanimljiviji obračun na njegovom putu do finala bio je onaj sa Tomom Pagesom.

 

Dva najveća suparnika našla su se u četvrtfinalu gdje je nakon Pagesovog pada Moore prošao sa lakoćom u polufinale. Na taj način je uništen Francuzov san da postane tek drugi motorista koji je dva puta uzeo titulu u ovom takmičenju. Napomenućemo da je Pages imao teške kvalifikacije gdje je imao dva pada pa je iz pozadine došao do vrha u prvoj rundi takmičenja a imao je punu podršku publike . On je ove godine odnio dvije pobjede, u Madridu i Pretoriji što mu ipak nije bilo dovoljno da izbije na sam vrh.

 

Australijski trio na podijumu upotpunio je Josh Sheehan koji je osvojio treće mjesto a našao se na četvrtoj poziciji u ukupnom poredku. Četvrto mjesto pripalo je Maikelu Melerou koji je ipak ostao na desetoj poziciji Red Bull X-fighters tabele. Sa ovom pobjedom Moore je završio sezonu sa 380 poena i tri pobjede uključujući one u Meksiko Sitiyu i Atini. Pages, koji je ovom sportu dao nove dimenzije ubacivši svoje inovativne poteze je na drugom mjestu sa 305 poena, nakon zauzimanja osme pozicije u Emiratima. Adelberg se sa svojim sjajnim akrobacijama popeo na treće mjesto na ukupnom poredku sa 215 poena, samo 5 više od četvrtog Sheehana. Na petom mjestu sezonu je završio Sherwood ispred šestog Rinalda i sedmog Torresa.

 

Datum objave: 02/11/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook