Naslovna > Vijesti > Al Atijahu oduzeta pobjeda

Dakar 2015.

Al Atijahu oduzeta pobjeda

Na prvoj etapi ovogodišnjeg Dakra koja je vožena od Buenos Airesa do Villa Carlos Pasa, u dužini od 833 kilometra pobijedio je vozač Minija Nasser al Atijah, ali mu je pobjeda oduzeta sedam sati kasnije zbog prekoračenja brzine …

Specijal dug 170 kilometara, al Atijah je prešao u vremenu 1:12.50 sata, i to sa 22 sekunde prednosti u odnosu na domaćeg vozača Orlanda Terranovu, dok je vozač Hammera Robby Gordon na trećem mjestu imao minut zaostatka u odnosu na najbržeg. Međutim, kasnije je utvrđeno da je na jednom dijelu dionice gdje je ograničenje brzine bilo 50 km/h vozio 68 km/h pa su mu za kaznu dodata dva minuta, što ga je bacilo na sedmu poziciju. Na kraju prva tri mjesta su zauzela. Terranova, Gordon i Žitije de Ville u Toyoti.

 

Karlos Sainc i Stefan Peterhansel, koji ove godine voze za Peugeot zauzeli su deseto mjesto sa dva minuta zaostatka za pobjednikom. Peterhansel, koji je 11 puta slavio na reliju Dakar, kaže da je prvi dan vozio punom snagom. U konkurenciji automobilista u prvoj etapi probleme je imao Nanija Rome kojem se već nakon prvih 10 km dionice pokvario Mini pa je u cilj ušao sa šest i po sati zaostatka za Terranovom. U konkurenciji motociklista, najbolji je bio vozač Red Bulla KTM tima Sem Sunderland, a slijedili su ga Paulo Goncalves, sa pet sekundi zaostatka, i aktuelni šampion Marc Coma, koji je bio više od minuta dalje. U konkurenciji kvadova prvi je bio Čileanac Ignacio Casale, a kod kamiondžija Holanđanin Hans Stacy.

Datum objave: 08/01/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook