Naslovna > Auto moto sport > Alonso uzvraća udarac

Formula 1 – Kina

Alonso uzvraća udarac

Trka je bila savršena od samog starta pa sve do cilja. Svi vozači su se potrudili da daju svoj maksimum i u ovoj trci, ali Španac je svakako bio najsrećniji, naročito ako uzmemo u obzir da je u trci koja se vozila prije tri sedmice, za Veliku nagradu Malezije, odustao ...

 

Nakon burne i zanimljive trke koja se vozila u Maleziji prije tri sedmice, trke koju je obilježio sukob i napetost između timskih kolega iz Red Bulla, Webbera i Vetlla,  od one koja se vozila u nedjelju, za Veliku nagradu Kine, očekivalo se mnogo. Svi ljubitelji „letećeg cirkusa“ zaista su mogli da uživaju u onome što su nam timovi i njihovi vozači ponudili.

 

Trka je bila zanimljiva i napeta od starta, pa sve do samog cilja. Svi vozači su se, kao i obično, potrudili da daju svoj maksimum u ovoj trci. Početak Formule 1 nikada nije bio dinamičniji i izjednačeniji kao što je to slučaj ove godine. Fernando Alonso odvezao je savršenu trku i obezbijedio je prvi trijumf ekipi Ferrarija ove sezone, a na postoljima pored njega našli su se vozači Lotusa, Kimi Raikkonen i Lewis Hamilton iz Mercedesa.

 

Apsolutno zasluženo, Alonso se popeo na najviše postolje, nakon što je od sredine trke ubjedljivo dominirao na stazi. Cijela trka bila je izuzezno zanimljiva, a obilježile su je, između ostaloga,  odustajanje Mark Webbera, koji nije imao sreće ni ovaj put. Nakon loših kvalifikacija, u trci mu je otpao točak, nakon čega je morao da izađe sa staze i  završi svoju vožnju.

 

Sam kraj trke bio je takođe veoma uzbudljiv. Iako je Alosno već imao zagarantovanu pobjedu u svojim rukama, velika i neizvjesna borba se odvijala odmah iza njega do poslednje sekunde. Naime, nakon što je pretekao Buttona, i nakon što je Sebastian Vettel u 52. krugu otišao u boks, Finac Raikkonen je sebi obezbijedio drugo mjesto, na kome je ostao do samog kraja. Vettel je uporno pokušavao da pretekne Lewisa Hamiltona iz Mercedesa, da bi se popeo na postolje, ali to mu nije uspjelo.

 

Ovog puta, trku nisu obilježili nikakvi dogovori, nikakve nelagodnosti, pa je sama slika na postolju izgledala mnogo ljepša od one što smo imali pirliku da vidimo u Maleziji. Zasluženo se slavilo. Poslije tri trke, Sebastian Vettel je i dalje na čelu, sa 52 boda, na drugom mjestu je Raikkonen sa 49 bodova, a zatim slijedi Alonso sa 43 boda. U poretku konstruktora, Red Bull je na čelu sa 78 osvojenih bodova.

 

„Leteći cirkus“ se naredne sedmice seli u Bahrein, gdje će se voziti četvrta ovosezonska trka, na stazi „Shakir“ .

Datum objave: 15/04/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook