Naslovna > Hennesey > Venom > “Američka otrovnica” sa 1.600 KS
FOTO GALERIJA (9)

Hennessey Venom F5

“Američka otrovnica” sa 1.600 KS

John Hennesey je ranije ove godine najavio mogući napad na jedan od rekorda Koenigsegg Agere RS i probijanje magične granice od 300 mph (483 km/h).

Govoreći o najnovijem automobilu imena Venom F5 na Geneva Motor Show, izjavio je da će V8 pogonski agregat ”imati najmanje dva turbo-punjača” i više od 1600 KS. Cijeli automobil ne bi trebao biti teži od 1.360 kg a naglašeno je da će mjenjač biti single-clutch paddle shift varijanta odnosno klasične konstrukcije sa jednim kvačilom. Venom F5 ima poboljšanu aerodinamiku u odnosu na prethodnika Venom GT, koji je imao drag  koeficijent  0.44 Cd. John je izjavio da će sadašnja vrijednost od 0.33 Cd  na Venom F5 biti od velike pomoći u pokušaju rušenja rekorda maksimalne brzine  za produkcijski automobil, koji je ranije postavio Koenigsegg sa Agerom RS.

 

 


Henessey je obećao da će automobil biti potpuno spreman krajem godine, dok će kupci na prve isporuke morati sačekati drugu polovinu 2019. godine. Potvrđena cijena za Venom F5 je 1.3 milona eura, a planirana proizvodnja od 24 primjerka je već skoro napola rasprodana...

Datum objave: 08/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook