Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Amerikanci stigli na Bosfor i Dardanele

Tesla

Amerikanci stigli na Bosfor i Dardanele

Proizvođač isključivo električnih automobila Tesla, zvanično će od ove godine doći na tržište Bliskoistočne države Turske...

Amerikanci iza sebe imaju izuzetno uspješnu 2021. godinu sa oko 936.000 isporuka. Najbolje su prošli na tržištima domaćih Sjedinjenih Američkih Država i Kine, a plan je da u budućnosti ostvare i bolje rezultate na ostalim tržištima. Prije svega u Evropi i okolnim regijama kakva je Turska. Tako će Tesla od ove godine startovati sa proizvodnjom svoja dva automobila Model 3 i Model Y u novoj fabrici u Njemačkoj.  Takođe u sklopu povećanja obima proizvodnje i prodaje u ovom dijelu svijeta Tesla zvanično ulazi i na tržište Turske, države sa oko 80 miliona stanovnika.

 

 

 

 

 


Trenutno nije tačno poznato kakvi će biti početni koraci u smislu poslovanja u ovoj zemlji, ali činjenica je da električni automobili nisu naročito popularni među vozačima. Razlog tome je visoka cijena ali i neadekvatna i neefikasna infrastruktura koja je neophodna za posjedovanje i održavanje automobila sa električnim pogonskim sklopom. Smatra se da bi prvi potez kompanije mogla biti izgradnja mreže super brzih punjača širom zemlje ali i na Balkanu. Prema podacima protekle godine u Turskoj isporučeno je oko 4.000 električnih automobila, a pretpostavlja se da ukupni broj električnih modela u ovoj zemlji iznosi između 7.000 i 8.000.

Datum objave: 25/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook