Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Aniol Serrasolses u istorijskom spustu kajakom niz vodopad na glečeru

Red Bull

Aniol Serrasolses u istorijskom spustu kajakom niz vodopad na glečeru

Spust nazvan "Philip's Ladder" odaje počast čvrstom drugarstvu i kolektivnom duhu tima. Ovo ime simbolizuje podršku i jedinstvo koji su bili presudni u ostvarenju ovog izuzetnog podviga...

Katalonski avanturista i iskusni kajakaš, Aniol Serrasolses, dodao je još jedno impresivno dostignuće na svoj spisak podviga spuštajući se niz najviši glacijalni vodopad na arhipelagu Svalbard u Norveškoj. Serrasolses i njegov tim su se upustili u zahtjevnu ekspediciju na arhipelag Svalbard, jedno od najudaljenijih mjesta na Zemlji. Sve je počelo dugim putovanjem morem od Longyearbyena do glečera Brasvellbreen, koje je trajalo 36 sati. Tim, koji su pored Serrasolsesa činili kajakaši David Sodomka, Aleix Salvat i Mikel Sarasola, prepješačio je 11 kilometara preko ledenog arktičkog prostranstva kako bi stigli do rijeke koja vodi ka glacijalnom vodopadu.

 

 

 


Tokom svoje ekspedicije, suočavali su se sa brojnim izazovima, uključujući penjanje opasnih ledenih zidova, prelazak preko potoka i pukotina, kao i savladavanje nepredvidivih rijeka "bijele" vode koje su urezane u arktički led. Stajali su pred glacijalnim vodopadom visokim 20 metara, a Serrasolses je hrabro započeo spust koji će mu osigurati nezaboravno mjesto u istoriji kajakaštva. Razmišljajući o ovom istorijskom poduhvatu, impresionirani Serrasolses nije skrivao svoje divljenje.

 

 

 

"Teško je pronaći prave riječi kojim bi se opisao ovaj osjećaj. To je kao vožnja kajakom na drugoj planeti. Bez sumnje, ovo je najjedinstvenije kajakaško iskustvo koje sam doživio u svom životu", rekao je Aniol. Suočavajući se sa tako nepredvidivim arktičkim okruženjem, tim je bio svjestan rizika. "Bili smo u okruženju koje se stalno mijenja, na potpuno nepredvidivom mjestu. Znali smo koliko je to rizično, ali kad pogledate oko sebe, sve je imalo smisla", dodao je on.

 

 

 

Još jedan važan faktor u uspjehu ovog poduhvata bila je saradnja s brendom Prada Linea Rossa, proizvođačem tehničke opreme koju je Serrasolses koristio za suočavanje s izazovnim arktičkim uslovima. Oprema koju je sportista odabrao zapravo pripada novoj kolekciji za jesen/zimu 2023. godine.


Ovaj izuzetni podvig biće prikazan u nadolazećem dokumentarnom filmu pod nazivom "Ice Waterfalls", koji će biti emitovan na Red Bull TV. Film će donijeti priču o Serasolsesovom istorijskom putovanju, pružajući uvid u izazove i uspjehe ove nevjerovatne kajakaške avanture.

Datum objave: 12/12/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook