Naslovna > Vijesti > Aston Martin i Red Bull predstavili novi model

Aston Martin

Aston Martin i Red Bull predstavili novi model

Poslije dosta nagađanja i nekoliko površnih kompjuterskih simulacija napokon su stigle konkretne informacije o novom super sportsko automobili AM-RB 001.  

Za razvoj ovog automobila zadužen je trenutno najbolji konstruktor F1 bolida, Adrian Newey uz čiju je pomoć Red Bull osvojio titule u Formuli 1. Sa strane Aston Martina određeni su Marek Reichman i David King. Kompletan je dizajn podređen performansama a ne zadržavanju tradicionalnih linija Aston Martima po kojima je poznat širom svijeta.
Obzirom da je linije odredio Adrian Newey svima je jasno da će aerodinamika biti najbolja moguća. .

 

Za pokretanje ovog automobila je zadužen je centralno postavljeni atmosferski V12 za sada nepoznate snage, no očekuje se 1 KS na 1 kg mase vozila. Vjeruje se kako je riječ o unaprijeđenoj verziji Vulcanovog 7.0 V12, a sam AM-RB 001 koji se temelji na karbonskoj konstrukciji bi navodno trebao težiti oko 820 kg. Za razvoj mjenjača koji će trpjeti ogromna opterećenja zadužen je Red Bull Advanced Technologies.

Bogati će kupci na prve isporuke morati čekati do 2018. Broj planiranih primjeraka još nije poznat ali se pretpostavlja da  će biti samo 150 sretnika koji će moći uživati u ovom automobilu. UZ taj broj napravit će se 25 primjeraka koji se neće moći registrovati za legalnu upotrebu jer će biti predviđeni isključivo namijenjeni za vožnju po zatvorenim stazama. 
 

Datum objave: 06/07/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook