Naslovna > Vijesti > Auto škole će određivati cijenu obuke

Uskoro

Auto škole će određivati cijenu obuke

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pripremilo je novi Pravilnik o osposobljavanju vozača prema kojem će auto škole same određivati cijenu polaganja vozačkih ispita

Pravilnik o osposobljavanju vozača na snazi je od 2007. godine, a uskoro će ga zamijeniti novi dokument, koji će se u nekim segmentima razlikovati od Pravilnika koji je trenutno na snazi. Ovu izmjenu u Ministartsvu komunikacija i prometa BiH pravdaju činjenicom da se u proteklih pet godina mnogo toga promjenilo, te je aktuelnom Pravilniku „istekao rok trajanja“. Najveća promjena u Pravilniku tiče se cijene osposobljavanja vozača koja je do sada bila jasno definisana u samom Pravilniku. Novi dokument neće poznavati takvu odrednicu, te će cijenu osposobljavanja i obuke vozača donositi isključivo auto škole. Da li će se za obuku vožnje plaćati više ili manje, nego što je slučaj danas, zavisit će isključivo od samih auto škola.


- U odnosu na 2007. godinu kada je na snagu stupio aktuelni Pravilnik, mnogo stvari se promjenilo. Najslikovitije se to vidi na primjeru cijene goriva u toj godini i danas, koja se bitno razlikuje. I ostali parametri prema kojima se 2007. godine odredila najniža cijena osposobljavanja vozača su bitno promjenjeni, stoga se Minisitarstvo odlučilo da u novom Pravilniku ne definiše cijenu. Sa druge strane ne postoji ni zakonski okvir o određivanju najniže cijene, a takvo što je i u suprostnosti sa Zakonom o konkurenciji. – rekao je Zoran Andrić, pomoćnik Ministra u Ministarstvu komunikacija i prometa.

 


Dakle izvjesno je da će se u skorijoj budućnosti cijena osposobljavanja kandidata za polaganje vozačkog ispita promjeniti, no da li će biti veća ili manja zavisit će isključivo od auto škola, koje će morati formirati vlastite cjenovnike te iste ovjeriti u nadležnim ministarstvima obrazovanja.  Pored nedefinisanja cijene, novi Pravilnik se od aktuelnog razlikuje i po tome što će odredbama pokušati minimizirati subjektivnost ispitivača. Prilikom polaganja vozačkog ispita, ispitivač će popounjavati obrazac na kojem su navedene eventualne greške, te iste bodovane. Da bi stekao pravo na upravljanje motornim vozilom B kategorije, kandidat ne smije imati više od 100 bodova u obrascu ispitivača. Aktuelni pravilnik ne definiše na najbolji mogući način polaganje prve pomoći, te će novi Pravilnik u tom pogledu biti konkretniji i otklonit će apsurd obuke i polaganja prve pomoći u jednoj te istoj instituciji.

 

Naime, do sada su kandidati imali obuku u Crvenom krstu/križu BiH, te kod iste organizacije i polagali ispit. Stvari će se promjeniti što će kandidati, po novom Pravilniku, odgovarati na 10 od 100 mogućih pitanja, te ukoliko odgovore na minimalno 8 pitanja tačno, položit će ispit. Polaganje će se vršiti pred stručnom komisijom u kojoj će obavezno biti jedno medicinsko lice sa licencom za rad u Komisiji za polaganje vozačkih ispita.
Pored ovih novina, u Minstarstvu razmišljaju da u budućnosti, na osnovu prolaznosti kandidata te statistika o saobraćajnim nesrećama u kojima su učestvovali mladi vozači, naprave rang liste uspješnih i manje uspješnih auto škola, kako bi i na taj način podigli nivo obuke.  Novi propisi su još uvijek u fazi „dobijanja mišljenja“ od strane entiteskih ministarstava, nakon čega će isti ići u objavu te u konačnici i u samu primjenu.

Datum objave: 19/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook