Naslovna > Vijesti > Automobili čistih pluća

Volvo

Automobili čistih pluća

Volvo je objavio da radio na razvoju sistema koji će omogućiti da vazduh u kabini bude čistiji od onog iz okoline automobila

Vazduh u kabini Volvo automobila trebao bi biti siguran za pretjerano osjetljive osobe. Sistematski rad Volvo inženjera na ovom polju, rezultirao je činjenicom da švedska asocijacija za astmu i alergije sada preporučuje čak sedam Volvo modela S80, V70, XC70, XC60, S60, V60 i V40. Gotovo 45 posto populacije industrijskog svijeta, pati od neke vrste alergije ili osjetljivosti, a preko 10 posto boluje od astme. Krajni cilj Volva jeste stvoriti ambijent u automobilu koji nudi zrak čišći od vanjskog.

 

To podrazumijeva čišćenje zraka koji dolazi izvana, te smanjenje štetnih emisija materijala korištenih u izradi enterijera. S tim ciljem je Volvo stvorio dva sistema - Interior Air Quality System - IAQS i Clean Zone Interior Package - CZIP. IAQS kontroliše kvalitetu zraka koji ulazi u kabinu i automatski zatvara otvore ventilacije, ukoliko količina štetnih elemenata postane prevelika ili prilikom ulaska u tunel. Višestruki filter odstranjuje čestice i polen, ali i koristi sloj aktivnog ugljena, da ukloni mirise i ozon. CZIP tehnologija osigurava da se zrak u automobilu automatski provjetrava minutu nakon otključavanja. Ovaj je sistem pohvalila švedska asocijacija za astmu i alergije. 

Datum objave: 26/03/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook