Naslovna > Vijesti > Bavarci otkrili BMW i3

Zvanično predstavljen

Bavarci otkrili BMW i3

Predstavljanjem ovog modela, bavarska kompanija otvorila je jedno novo poglavlje u svojoj bogatoj istoriji…

Dugo najavljivani BMW i3 konačno je ugledao svjetlost dana.  Promocija ovog električnog automobila istovremeno je održana na tri lokacije – u Londonu, Pekingu i Njujorku. Osim električnog, kupcima će da bude ponuđen i model sa dodatnim  benzinskim motorom, koji će da ima produženi domet kretanja.

 

Model i3 je prvi električni automobil iz nove serije “I”, koji stiže na tržište dvije godine poslije istoimenog koncpeta. Iako možda na prvi pogled liče, kada malo detaljnije obratimo pažnju, shavatićemo da postoje neke očigledne razilike.

 

Ovaj automobil ima dvobojnu karoseriju, pri čemu su krov, hauba i vrata prtljažnika u crnoj boji. Na prednjem dijelu modela ističu se LED svjetlosni sklopovi u obliku slova “U”. BMW i3 nema centrlane krovne nosače. Umjesto toga, vrata su dodatno ojačala kako bi se cjelokupna konstrukcija učvrstila u slučaju nesreće i prevrtanja automobila.

 

Zadnja vrata su znatno kraća od prednjih, te se otvaraju u suprotnom smijeru. Iako se radi o prilično malom automobilu, BMW i3 je postavljen na velike 19 i 29 inčne aluminijumske naplatke.

 

Putnička kabina konstruisana je u obliku ćelije od plastičnih materijala ojačanih ugljeničnim vlaknima. Ukoliko uzmemo u obzir o kojem vozilu je riječ, u BMW – u su išli ka tome da njegova unutrašnjost bude izrađena od prirodnih ili recikliranih materijala. Svojim stilom, enterijer ovog automobila se znatno razlikuje od standardnih BMW – ovih modela.

 

U ponudi će biti tri različita nivoa opreme, pa će kupci moći da biraju. Riječ je o Lodge, Suite i Loft paketima opreme. Čak i onaj najosnovniji model biće izuzetno bogato opremljen, pa će imati USB/Bluetooth/SIM card dodatke, te 6,5 inčni ekran iDrive sistema, koji će da bude postavljen na vrhu centrane konzole. Drugi ekran, koji je veoma sličan, nalazi se ispred vozača i predstavlja zamjenu za standardnu instrument tablu.

 

U opcijama koje možete da birate dostupna je automatska klima, grejanje prednjih sjedišta, pokretni stakleni krov, te GPS navigacija.  

 

Elektromotor od 170 “konja” koji pokreće ovaj model, dobijaće energiju iz litijum – jonske baterije kapaciteta od 22 kWh, te 250 Nm obrtnog momenta.  Snaga će da se prenosi na zadnje točkove. Da bi stigao do “stotke” potrebno mu je 7,2 sekunde, dok je maksimalna brzina koju može da postigne 150 km/h.

 

Sa jednim punjenjm baterije i3 može da pređe između 130 i 160 km. Ukoliko želite da sa jednim punjenjem pređete veću kilometražu, na raspolaganju vam je i3 sa dodatnim motorom.

 

I prije promocije ovog modela, saopšteno je da će se i3 u Njemačkoj prodavati po cijeni od 34.950 eura, dok će model koji bude opremljen dodatnim motorom koštati od 39.450 eura. Ovaj automobil će se u prodaji naći već u novembru mjesecu, ali prvo na njemačkom tržištu. 

Datum objave: 30/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook