Naslovna > Vijesti > Benzin uz pomoć vode

Nijemačka

Benzin uz pomoć vode

Njemačka kompanija saopštila je da je razvila mašinu koja samo uz pomoć vode i ugljen dioksida proizvodi goriva na bazi nafte ...

Proces podrazumijeva konverziju gasova dobijenih iz vode u tečna ugljovodonična goriva."Ja bih ovo nazvao pravim čudom jer u potpunosti mijenja način na koji proizvodimo gorivo za automobile, avione, ali i za hemijsku industriju", rekao je Nils Aldag, šef i suosnivač Sunfire GmbH firme iz Drezdena. Instalacija koja radi na električnu energiju koristi Fischer-Tropsch Synthesis proces koji su prvi razvili njemački hemičari Franz Fischer i Hans Tropp još 1925. reakcija pretvara bezbojni, bezmirisni i negorljivi gas ugljen dioksida (CO2) dobijen iz vode i vodonični gas dobijen iz vodene pare putem elektrolize u tečna goriva poput dizela, kerozina i ostalih hemijskih proizvoda.

 

Proces se vrši u nizu reaktora pri temperaturama između 150 i 300 stepeni Celzijusa. Naravno, F-T tehnologija će uvijek biti skuplja od dobijanja goriva iz ulja i uglja, upozorio je Aldag. "Važno je da se pri ovom procesu proizvodnja goriva dešava upravo tu gdje se nalazite pa nema potreba za velikim troškovima transporta i skupe infrastrukture. Proizvodite gorivo tu gdje se i upotrebljeva", naglasio je Nils Aldag. Firma Sunfire vjeruje da će se vremenom tehnologija poboljšati i nakon što dobiju neophodne dozvole, oni će moći već 2016. da ponude komercijalnu eksploataciju.

Datum objave: 05/12/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook