Naslovna > Vijesti > Besplatni patenti

Toyota poklanja

Besplatni patenti

Svi koji požele sopstvenu proizvodnju automobila sa pogonom na vodonik imaće na raspolaganju više od 5.600 patenata koji se odnose na tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija koje je Toyota registrovala širom svijeta …

Toyota se ugledala na Tesla Motors koji je polovinom 2014. odustao od zaštite patenata za tehnologiju električnih vozila, pa je donijela odluku da ubrza globalni razvoj i uvođenje pogonskih sistema sa vodoničnim gorivnim ćelijama u automobile tako što će pokloniti svoje patente.Toyota je svoju odluku objavila na aktuelnom Međunarodnom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu. 

 

"Vjerujemo da se u svijetu mogu dogoditi veličanstvene stvari kada čovječanstvo međusobno podijeli dobre ideje. Smatramo da je za budućnost automobila na vodonik presudna prva generacija ovih vozila koja će se pojaviti na tržištu između 2015. i 2020. godine. Zbog toga je neophodno srušiti korporativne granice i ostvariti tjesnu saradnju između proizvođača automobila, državnih organa, akdemske zajednice i proizvođača energenata ", izjavio je potpredsjednik Toyota grupe u SAD, Bob Carter.

 

Kompanijama koje bi željele da iskoriste tehnologiju primijenjenu na prvom Toyotinom produkcijskom modelu sa pogonom na vodonik, Mirai, biće dostupno ukupno oko 5.680 patenata. Toyota će zatražiti od kompanija koje preuzmu njene patente da takođe podjele svoje, ali pri tome neće biti uslovljavanja od strane ovog proizvođača.

Datum objave: 08/01/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook