Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Bez tehnologije autonomne vožnje

Ferrari

Bez tehnologije autonomne vožnje

Direktor Stellantis grupe potvrdio je da marka luksuznih, super brzih automobila Ferrari neće prihvatiti napredne sisteme koji mijenjaju vozače...

U automobilskoj industriji danas prisutan je trend primjene sve naprednijih tehnoloških sistema, od kojih je među najupečatljivijima, sistem za autonomnu vožnju. Sve više modela trenutno nudi sve kompletnije i naprednije sisteme pomoći pri vožnji, od kojih najnapredniji gotovo upotpunosti preuzimaju funkciju upravljanja vozilom i tako preuzimaju posao vozačima, koji postaju samo putnici.  Međutim ova pojava označava gubitak osjećaja i iskustva upravljanja automobilom, što se znatnom broju vozača ne sviđa, naročito kada je riječ o ljubiteljima brzih automobila, čiju esenciju zapravo i predstavlja upravljanje vozilom.

 

 

 

 

 

Samim tim se ne očekuje od brendova koji proizvode performantne automobile da prihvate ove sisteme. Tako je iz Ferrarija i službeno potvrđeno, da njihovi modeli neće nuditi autonomnu tehnologiju. Ova potvrda je stigla od predsjednika Stellantisa Johna Elkanna, koji je takođe privremeni izvršni predsjednik i izvršni direktor Ferrarija,  tokom razgovora sa izvršnim direktorom Tesle Elonom Muskom na Italijanskoj nedelji tehnologije. Elkann je lično prisustvovao događaju, dok se Musk pridružio konferenciji putem video feeda. Tokom razgovora direktor Stellantisa je rekao: "Suština posjedovanja Ferrarija je vožnja“,  dok je Musk potvrdio . Istaknuti dvojac iz svijeta mobilnosti, razgovarao je i o drugim temama, kao što su alternativni izvori energije pokretanja. Tu su se složili da je korištenje nuklearne energije prihvatljivo rješenje, ali da solarna energija stoji kao dugoročna opcija. Musk je primijetio da je nedavni odmak na polju nuklearne energije iznenađujući, čak je nazvao izvor energije "sasvim sigurnim", dok je njegov sagovornik iz Italije  podržao ovu ideju.

 

Datum objave: 28/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook