Naslovna > Tehnika > BMW, Mazda, Toyota i Subaru dali novac za rješavanje problema sa Takata vazdušnim jastucima

Autoindustrija

BMW, Mazda, Toyota i Subaru dali novac za rješavanje problema sa Takata vazdušnim jastucima

BMW, Mazda, Toyota i Subaru dali 553 miliona dolara američkoj Vladi kao nagodbu zbog problematičnih Takata vazdušnih jastuka.

Navedeni proizvođači automobila našli su zajedničko rješenje o nagodbi s kojom se žele izbjeći dalje komplikacije vezane za problematične Takata vazdušne jastuke. Kao što smo već više puta pisali zbog Takata vazdužnih jastuka desilo se nekoliko smrtnih slučajeva. Da bi se spriječile nove tragedije širom svijeta opozvano je na desetine miliona automobila. Obzirom da japanska Takata faktički ima monopol na tržištu nije bilo proizvođača automobila koji nije ugrađivao sporne vazdušne jastuke.

 


O kako se ozbiljnoj situaciji radi najbolje svjedoči podatak da je samo na tržištu SAD-a prisutno 42 miliona takvih automobila koji su došli iz pogona 19 različitih proizvođača automobila.
Zajedničkim snagama proizvođači nastoje ubrzati rješavanje problema jer se i oni smatraju odgovornim zbog ugradnje loših dijelova. Uz novčana sredstva pripremljeni su i zamjenski automobili koji će staviti na raspolaganje vlasnicima dok je njihov automobil u servisu. 


 

Datum objave: 19/05/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook