Naslovna > Vijesti > Bonhome bio najbrži

Red Bull Air Race

Bonhome bio najbrži

Na prvoj ovogodišnjoj utrci u šampionatu, ispred Matt Halla i Pete McLeada, trijumfovao je britanac Paul Bonhome ...

Abu Dhabi i vikend iza nas pokazali su zašto je Red Bull Air Race najspektakularniji šampionat ove vrste na svijet. Prva utrka  u ovogodišnjem kalendaru donijela je najveće zadovoljstvo britancu Paulu Bonhomeu, koji je u dva dana vikenda bio najbrži. Prvo je Paul u kvalifikacijama pokazao raskošnu vožnju sa kojom je došao do najboljeg vremena, dok njegov zemljak i branilac titule Nigel Lamb u kvalifikacijama nije uspio zabilježiti zvanično vrijeme zbog diskvalifikacije. Matt Hall je došao do drugog mjesta, dok je na trećem iznenađujuće završio Japanac Yoshi Muroya. Najveće razočarenje kvalifikacija ipak nije bio diskvalifikovani Nigel Lamb, već njegov glavni prošlogodišnji konkurent za titulu Austrijanac Hannes Arch, koji je zauzeo tek deseto mjesto.

 

Dan utrke
Na stazi znad Arapskog zaljeva temperatura na dan utrke bila je oko 30 stepeni. Tako visoka temperatura ne samo da je smetala pilotima, već i motorima u avionima. Sagorijevanje u komorama je veće, pa je evidentan gubitak snage svih agregata. Osim toga ulje se grije strahovito brzo, što može dovesti do problema. No, sve ovo nije smetalo Bonhomeu da u Abu Dhabiju leti 350 km/h i postigne najbolje vrijeme u Final 4 seriji. Iza njega, sa samo osam stotih dijelova zaostatka utrku je završio Matt Hall.

 


„Bili su ovo pakleni dani. Radili smo mnogo, a moj tim ima dosta iskustva i mislim da je naša prednost bila što smo bili brži prilikom izlaska iz kapija.“ – rekao je Bonhome kojem je ovo druga uzastopna pobjeda u Abu Dhabiju.
Za samo osam stotih dijelova sekunde lošiji je bio Matt Hall, koji je na svom avionu vrhove krila savio prema gore, što se pokazalo kao dobra odluka.

 

„Sretan sam što sam završio na podijumu. No, također je frustirajuće jer sam bio tako blizu pobjede. To je samo osam stotih dijelova sekunde!To je otprilike dužina aviona koja nas razdvaja.“ – rekao je Hall koji je ubilježio važne bodove za nastavak prvenstva.

 

Treće mjesto pripalo je Kanađaninu Pete McLeadu, koji bi ove godine mogao pokazati svoj puni potencijal. Na petom mjestu je završio prošlogodišnji vicešampion Arhc, dok je aktuelni šampion Lamb bio šesti. Naredna utrka na rasporedu je 17. maja u Japanu.

Rezultati:
1. Paul Bonhomme (GBR),
2. Matt Hall  (AUS),
3. Pete McLeod (CAN),
4. Hannes Arch (AUT),
5. Nigel Lamb (GBR),
6. Yoshihide Muroya (JPN),
7. Peter Besenyei (HUN),
8. Nicolas Ivanoff (FRA),
9. Matthias Dolderer (GER),
10. Martin Sonka (CZE).
11. Francois Le Vot (FRA),
12. Michael Goulian (USA),
13. Juan Velarde (ESP),
14. Kirby Chambliss (USA)

Generalni poredak:
1. Bonhomme (12 poena),
2. Hall (9),
3. McLeod (7),
4. Arch (5),
5. Lamb (4),
6. Muroya (3),
7. Besenyei (2),
8. Ivanoff (1),
9. Dolderer,
10. Sonka,
11. Le Vot,
12. Goulian,
13. Velarde,
14. Chambliss
 

Datum objave: 16/02/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook