Naslovna > Vijesti > Bonhome ponovo u utrci za naslov prvaka

Red Bull Air Race Ascot

Bonhome ponovo u utrci za naslov prvaka

U Ascotu najviše razloga za slavlje imao je Paul Bonhome, koji je sa maksimalnim brojem bodova i lošim rezultatom Hannesa Archa ponovo došao u poziciju da se bori za naslov ovogodišnjeg prvaka

U vazduhoplovnom mjestu Ascot u Velikoj Britaniji okupilo se čak 29.000 gledatelja, koji su ispratili takmičenje u Red Bull Air Race šampionatu.  Elegantna publika događaj je posmatrala sa balkona i loža, odakle se pruža najbolji pogled na stazu koja ima 3 stoljeća dugu tradiciju u utrkama konja.

 

Piloti su maestralnim potezima letjeli tek nekoliko metara iznad zelenog drveća, prolazeći kroz kapije od pilona i brzinom od 370 km/h.  Publika se oduševila kada je nakon vožnje Paula Bonhomea u Final 4 utrci sat pokazao 1:11.579, što je značilo prvo mjesto za Britanca. Bila je ovo 15 pobjeda za Britanca u 55 utrka koje je odvezao u karijeri, a druga ove sezone. Upravo ova pobjeda mu je omogućila da se sa 13 poena zaostatka vrati na 2 za vodećim, te se tako priključi Hannesu Arhcu u borbi za prvo mjesto u generalnom poretku.

 


Austrijanac je u ovoj utrci potpuno razočarao, te na kraju zazuzeo tek osmo mjesto. Prvo je zaboravio uključiti dim na avionu što mu je donijelo kaznu, a nešto kasnije je i kroz jednu kapiju prošao previsoko, što mu je također donijelo kaznene sekunde.  Da je ovo bio britanski vikend pobrinuo se Nigel Lamb koji je rutinskom vožnjom stigao do drugog mjesta. Sa deset osvojenih bodova Lamb, koji je u Ascotu proslavio rođendan, sada ima ukupno 35 što ga stavlja u poziciju u borbi za naslov prvaka sa Archom i Bonhomeaom.  Nakon pet godina do podijuma je došao Francuz Nicolas Ivanof, popevši se u Ascotu na treću stepenicu, a jednako prijatno iznenađenje bio je četvrtoplasirani, Nijemac  Mattias Dolderer.  Iza njega su završili Mat Hall i Yoshihide Moroya, dok je uz Archa razočaranje u Ascotu bio Pete McLeod  koji je zauzeo tek 11 poziciju.  Nakon Ascota, u ukupnom poretku vodi Hannes Arch sa 43 boda, a 41 ima Paul Bonhome.  Nigel Lamb ima 35, Mat Hall 25, a Pete McLeod  18. Naredna utrka na rasporedu je 7. septembra u Teksasu.

Datum objave: 19/08/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook